szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több, koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórháznak is szüksége lenne olyan áramfejlesztőkre, amelyek képesek biztosítani a lélegeztetőgépek folyamatos működését. Az erre kiírt közbeszerzésen csak a múlt héten hirdettek eredményt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Feltehetően még heteket kell várnia több, koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórháznak azokra a dízelaggregátorokra, amelyeket a lélegeztetőgépek folyamatos működésének biztosítására ígért nekik a kormány – írja a G7.hu. A lap szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) körülbelül 437 millió forintért szerzi be az eszközöket.

Az ÁEEK összesen 49 dízelaggregátor beszerzésére írt ki közbeszerzést, hogy az érintett kórházakban lecserélhessék a lélegeztetőgépek folyamatos működését biztosítani várhatóan nem képes régi eszközöket.

A lap szerint a tenderen csak a múlt héten hirdettek eredményt, és az ÁEEK-nál előzetesen azzal számoltak, hogy a nyertesnek nyolc hétre lehet szüksége a berendezések leszállításához.

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének (Szent László kórház) és a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházaknak két-két, a Tolna Megyei Balassa János Kórháznak és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórháznak pedig egy-egy ilyen gépre van szüksége. Rajtuk kívül több másodlagos ellátóként megnevezett kórház is várja az eszközöket, a Bács-Kiskun Megyei Kórházban például nyolcra lenne szükség, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban pedig háromra.

A lap szerint a beszerzést a Formula Mérnökiroda Kft. intézi, amely 22 millió forinttal olcsóbb ajánlattal nyert egyetlen érvényesen pályázó versenytársával szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Mit ér Orbán vezénylési terve, ha egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó?

Ágyakkal és lélegeztetőgépekkel készül a kormány arra, hogy novemberre akár 400 ezer koronavírus-fertőzött is lehet az országban, azért viszont nem sokat tett, hogy megoldódjon a krónikus létszámhiány. Az elmúlt évben egy egész egyetemi évfolyamnak megfelelő 40 év alatti orvos tűnt el a rendszerből, szakápolókat már a magánegészségügybe sem találnak, az intenzív osztályokon pedig csak találgatni tudják, mikor fog rájuk szabadulni a járvány.

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők

Egyedülálló emlékművet kaphatnak a fővárosban a háborúkban megerőszakolt nők