szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Befektetésre szerződtek egy céggel 2018-ban, aminek pár hónap múlva elvették az erre vonatkozó engedélyét. A szerződést mégsem bontották. Sőt, a kerület olyan papírok hozama után is fizethetett jutalékot, amikhez nem is nyúlt a szerződtetett cég. A volt polgármester szerint mindez rágalom.

Olyan céggel szerződött Újpest előző vezetése a kerület befektetésére, amelynek még abban az évben visszavonta a jegybank az engedélyét erre a tevékenységre – írja az Újpest Média. Az önkormányzat szerint

133 millió forintos kár érhette a kerületet.

Az XLS Consulting Kft.-vel a még Wintermantel Zsolt vezette IV. kerület 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírban befeketésére. A cégnek az ehhez szükséges, kiegészítő befektetési tevékenységre szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta, de a szerződés ennek ellenére egészen 2019 októberéig érvényben volt – írják. Ezenfelül a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította:

olyan állampapírok hozama után is jutalékot fizetett ki az önkormányzat, amelyek már a szerződéskötés előtt is a kerület birtokában voltak, vagyis azokkal tranzakciót nem hajtottak végre.

A most Déri Tibor vezette IV. kerület felszólította az érintett XLS Consulting Kft. nevű céget a véleményük szerint jogalap nélkül kifizetett pénzek visszafizetésére. Déri kivizsgáltatná az ügyet, a létrehozandó eseti bizottság felállítására a csütörtöki képviselő-testületi ülésen tesz javaslatot.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Wintermantel Zsolt, Újpest volt polgármestere (jelenleg a Budapesti Közlekedési Központ igazgatóságának Fidesz által delegált tagja) rágalomnak nevezte a vádakat.

Azt írta, az XLS Consulting ügyében a Fidesz frakcióvezetőjének az volt a javaslata, hogy nincs szükség vizsgálóbizottságra, ha a polgármester által kért szakértői jelentés egyértelmű, ekkor ugyanis azonnali büntetőfeljelentésre van szükség. Ezt azonban a képviselőtestület nem támogatta.

„Egyértelmű, hogy nem a helyzet tisztázása és az igazság felderítése a lényeg, hanem a hazug rágalmak további habosítása” – tette hozzá a volt polgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott