szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Giovanni Angelo Becciu bíboros lemondását már el is fogadta Ferenc pápa.

A mindössze egy soros közlemény semmiféle indoklást nem tartalmazott, de az, hogy Giovanni Angelo Becciu bíboros lemondott pápaválasztó jogáról, mindenképpen megmutatja az eset súlyosságát.

VI. Pál pápa óta a bíborosi kollégiumnak 120 pápaválasztó tagja van. Aki eléri 80-ik életévét az automatikusan kikerül a testületből, és a mindenkori pápa új embert állít a helyére. Giovanni Angelo Becciu kardinális még nem érte el a 80-at, vagyis lemondását csakis valamilyen rendkívüli esemény válthatta ki. Utoljára Keith O'Brien skót kardinális mondott le így 2013-ban, ő szexbotrányba keveredett – emlékeztet a The Guardian.

Giovanni Angelo Becciu 2018-ig a vatikáni államtitkár helyettese volt és ebben a minőségében ő hagyott jóvá egy kétes ügyletet: a Vatikán méregdrága luxusingatlant vásárolt Londonban. Ferenc pápa hangsúlyozottan a szegények pápája kíván lenni, ezért nem nézte jó szemmel az ingatlan megvásárlását, amely különben előnyös tőkebefektetésnek bizonyult – ahogy erre Giovanni Angelo Becciu kardinális is rámutatott.

A vásárlás miatt azonban lemondott a Vatikán rendőrfőnöke és a pénzügyi felügyelet vezetője is, a vatikáni adminisztráció öt tagját pedig felfüggesztették állásukból. Minden valószínűség szerint Giovanni Angelo Becciu bíboros emiatt veszítette el befolyásos posztját: a vatikáni helyettes államtitkár (ami lényegében miniszterelnök-helyettesnek felel meg) tisztségéből átkerült a szentté avatást ellenőrző hivatal élére.

A vizsgálat azonban tovább folyt: júniusban a vatikáni rendőrség letartóztatta azt az olasz közvetítőt, akinek fontos szerep jutott a luxusingatlan megvásárlásában. Őt többek közt zsarolással, minősített csalással, korrupcióval és pénzmosással gyanúsítják, így vélhetően hamarosan vádat emel ellene a vatikáni ügyészség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Elhagyta a várost a miskolci medve

Elhagyta a várost a miskolci medve

Kínában a 18 évnél fiatalabbaknak számláló mutatja majd, mikor mit csinálhatnak a neten

Kínában a 18 évnél fiatalabbaknak számláló mutatja majd, mikor mit csinálhatnak a neten