szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hatékonyabbá és célzottabbá tenné a kormány családpolitikai intézkedéseit a jegybank elnöke.

A családpolitikáról értekező esszé jelent meg Matolcsy György tollából a növekedés.hu oldalon. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ebben hosszasan méltatja az Orbán-kormány által elérteket, melyek az ő megfogalmazásában "nemzetstratégia fordulatot hoztak az országnak". De megállapítja azt is:

2010-től elindult a családpolitikai program, de még nem ért célba, nagyjából az út harmadánál járunk.

A népesedés terén Matolcsy szerint még csak elindult a fordulat, de nem ment végbe. Amellett érvel, hogy a folytatáshoz az eddigi lépések megtartására, egy sor új lépésre, valamint mindezek célzottságának és hatékonyságának erősítésére van szükség. A jegybankelnök célja ezzel, hogy 2030-ra minimum 110 ezer gyereket szüljenek évente a magyar nők, mert – megfogalmazásában – csak így fenntartható hosszútávon "a magyarság, mint népesség". (A KSH adatai szerint az élveszületések száma 2019-ben 89 193 volt.)

Különböző startégiákat és demográfusok megállapításait idézi fel ezután Matolcsy, majd hét tömör pontban levonja ezek alapján saját következtetéseit, amik az alábbiak: 

  • Kormányzati döntés annak kimondása, hogy a gyermekvállalás is többletet jelent a megfelelő jövedelem, vagyon, otthon, középosztályi életmód és biztonságos nyugdíj felé vezető úton;
  • Kormányzati döntés a demográfiai program összekapcsolása az otthonteremtéssel, a közlekedési infrastruktúrafejlesztésekkel, a munkaerő piaci szabályozással, az adórendszerrel, valamint a nyugdíjrendszerrel. Ezek Matolcsy szerint ma nem, vagy csak gyengén kapcsolódnak;
  • Kormányzati döntés a "célzás célzása", a három és több gyermeket vállaló nők kiemelt támogatása. Az MNB elnöke a párok negyedétől számít "a demográfiai megoldáshoz kívánatos új gyermekek háromnegyedére";
  • Erősíteni kell az otthonteremtés támogatásának összekötését a gyerekvállalással, célzottan és minden szempontból "nagyban" – írja Matolcsy. Egy újabb pontban teszi hozzá:
  • Ehhez az otthonteremtéshez kell kötni a használaton kívüli állami és önkormányzati földek parcellázását, az új közművek építését és a közlekedési fejlesztések egy részét. A családoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy elfoglalják és "belakják" az országot. Egy ilyen otthonteremtési programot jegybanki hitelkeret is támogathat;
  • Az egészségügyi rendszer célkeresztjébe kell állítani a gyermekvállalás segítését; illetve
  • A nyugdíjrendszert célozni érdemes a gyermekvállalás elismerésére.

Jön az új otthonteremtési program, a gyemektelenek is reménykedhetnek

Meglepetésként érte a piacot Novák Katalin frissen kinevezett, családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentése, amelyben „minden idők legnagyobb otthonteremtési programját" ígérte be azzal, hogy az erről szóló javaslatot hamarosan a kormány elé terjeszti. Az építésgazdaság meghatározó szereplői, fejlesztők, szakértők és elemzők egyelőre név nélkül nyilatkoztak lapuknak arról, mi állhat a program hátterében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet

Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án