szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Origo úgy értesült, a miniszterelnök javaslatára tárgyalnak ma az orvosi kamara korábbi javaslatáról.

Az Origo információi szerint a kormány ma tárgyal az orvosi kamara javaslatairól. A lap azt írja, a kormány hajlik arra, hogy támogassa az orvosi bérek megduplázását.

A kamara korábban a hálapénzek rendezésére is tett javaslatot, szerinte a Büntető törvénykönyvet kellene módosítani: büntetőjogilag szankcionálná a hálapénz elfogadását, illetve egy bizonyos összeg felett a hálapénz fizetését is.

A mai kormányülés elején a miniszterelnök javasolta a kormánynak, hogy vegyék napirendre a kamara javaslatát.

A Magyar Orvosi Kamara korábban havi bruttó 1 millió forintos fizetést javasolt az orvosoknak. Kincses Gyula, a kamara elnöke a hvg.hu-nak adott korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy egy növekvő arányú, de elhúzódó béremelésnek nincs meg az a szakmai és politikai haszna, mint az egyösszegű, jelentősebb tételűnek. "A másik pedig az, hogy egy csepegtetett béremeléssel a szakmai-politikai haszon is kevesebb lenne, nem éreznék azt az emberek, hogy az egészségügy végre megkapta azt a közmegbecsülést kifejező, az ágazat kiemelt fontosságát elismerő fizetést, ami után indulhat a kampány a hálapénz felszámolására – ez a kettő ugyanis összefügg" – jelentette ki.

Arról is beszélt, azzal, hogy ha sikerül a béremelést elérni, az egészségügy alapvető problémái még nem oldódnak meg, de lehet azokat – egy béremeléshez kötötten – kulturáltan, szakmailag, politikailag, betegbiztonsági oldalról menedzselni.

A hálapénzzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy annak megszüntetéséhez is csak az előfeltétel a béremelés,

el kell tudnunk hitetni a beteggel, hogy ugyanazt az ellátást kapja, akkor is, ha nem fizet, maximum a hozzátartozókkal rövidebben beszélget el az orvos, de operálni ugyanúgy fog.

Pontos statisztikák ugyan nincsenek arról, hogy mekkora összeget fizetnek zsebbe orvosaiknak a magyarok, de egy 2017-es tanulmány szerint évente 70 milliárd forintról is szó lehet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hálapénzre költött összeg ennél alacsonyabb, de nyolc év alatt így is a duplájára nőtt: míg 2010-ben egy főre éves szinten 1798 forint jutott, addig 2018-ban már 3827.

Magyarországon hosszú évtizedek óta mégis hallgatólagos megegyezés van a hálapénz körül, és csak az orvosok lelkiismeretén múlik, hogy elfogadják-e. A téma olyannyira kényes, hogy sokáig senki nem tudott érdemben változtatni rajta, most a Magyar Orvosi Kamara tavaly megválasztott új vezetése kezdett el megoldásokat keresni a problémára.

Ennek eredménye egy idén májusban – Kincses Gyula elnök aláírásával – publikált hatoldalas szakmai anyag lett, melyben a hálapénzrendszert a magyar egészségügy terhének nevezik. A MOK megoldásai között három fő csapásirány szerepel: az orvosok béremelése, a büntetőjogi szankciók és a nagyobb transzparencia.

Álmos Péter, a MOK alelnöke a hvg.hu-nak egyenesen úgy fogalmazott: a hálapénznek nincs köze a hálához. Sokkal inkább a félelem bére, amivel a betegek az elégtelen, vagy ingadozó színvonalú szolgáltatásokat próbálják biztosabbá tenni. Ez azonban gyakorlatilag lehetetlen.

A MOK emellett már dolgozik az új etikai kódexen is, amely definiálja majd a hálapénz fogalmát. Jelenleg ebben az szerepel, hogy az orvos utólag elfogadhatja az ajándékot, csak előre nem várhatja el, de például egy háziorvos ezek után is bizonyosan találkozik a páciensével, így nehéz ezt úgy értelmezni, hogy csak utólag tette zsebre a pénzt.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy az orvosok béremelésével és a szigorú jogi szankciókkal teljesen kezelni lehetne a problémát. A hvg.hu-nak Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem oktatója és a hálapénzrendszer hazai kutatója azt mondta: ezek a lépések csak arra adnak választ, hogy az orvosok miért fogadnak el paraszolvenciát, azt viszont teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy a betegek tulajdonképpen miért adnak.

„Több kutatás is igazolta már, hogy a betegek nem azért fizetnek, mert hálásak és úgy gondolják, hogy az orvosuk keveset keres. A legtöbbjüknek fogalma sincs, mennyi pénzt visz haza a kezelőorvosuk. A páciensek motivációin tehát nem fog változtatni a béremelés” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

Gulyás Gergely: Ha rajtam múlna, indulnék egyéniben

Gulyás Gergely: Ha rajtam múlna, indulnék egyéniben

A világ legnagyobb olajkatasztrófája készül a Karib-tengeren

A világ legnagyobb olajkatasztrófája készül a Karib-tengeren