szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel 13 milliárd forintnak megfelelő euróra büntették a svéd ruhagyártót, amiért az ügyfélszolgálati munkatársai magánéletéről gyűjtött érzékeny adatokat.

Több mint 35 millió euróra - azaz  mai árfolyamon csaknem 13 milliárd forintra - büntették Németországban a H&M ruhagyártó céget, mert kémkedett saját alkalmazottjai után - írta az Independent című brit lap csütörtökön.

Johannes Caspar, Hamburg adatvédelmi biztosa szerint a svéd cég a nürnbergi ügyfélszolgálat munkatársairól gyűjtött érzékeny személyes adatokat, köztük a családi ügyekkel és vallási meggyőződéssel összefüggő információkat. Mindez nem véletlenül történt, az adatokat egy hálózati adattárolóra rögzítették, amihez a cég 50 menedzserének volt hozzáférése. Az adatbázist HR-célokra használhatták: részletes profilt állítottak fel az alkalmazottakról, és ez alapján döntöttek a további foglalkoztatásukról.

Illusztráció
©

A visszaélésre úgy derült fény, hogy az adatbázis rövid időre a cég teljes hálózatában hozzáférhetővé vált.

A H&M közleményben reagált a történtekre: mint írták, a nürnbergi adatgyűjtés nem fér össze cégük alapelveivel. Ezzel együtt teljes felelősséget vállalnak a történtekért, és amellett, hogy bocsánatot kérnek az alkalmazottaktól, sérelemdíj kifizetését is vállalták.

(Borítóképünkön a berlini H&M).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben