szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány eredetileg a kapott összeg dupláját, egymilliárd eurót igényelt. A pénz kölcsönnek minősül, 15 éven belül kell visszafizetni.

Több mint félmilliárd euró (hozzávetőlegesen 180 milliárd forint) kölcsön nyújtására terjesztett elő javaslatot Magyarország számára az európai munkahelyvédelmi alapból (SURE) szerdán az Európai Bizottság (EB).

A Bruxinfo szerint

a kormány által eredetileg igényelt egymilliárd eurós kölcsön végül azért lett kevesebb, mert Brüsszel számos javasolt intézkedést nem fogadott el munkahelymegtartónak. A támogatás mértéke ugyanis attól függ, hogy egy-egy intézkedés hány százalékban tekinthető munkahelymegtartónak.

Az uniós munkahelymegtartó program (SURE) összesen 100 milliárd euró összegű, a magyar kormány két hónappal korábban, augusztus 6-án nyújtott be rá igényt. Az EB most pedig azzal fordult a Tanácshoz, hogy a milliárdos keretösszegből 504 millió eurót kölcsönözzenek Magyarországnak.

A tanácsi döntéstől számított 18 hónapon belül lehet majd lehívni a kölcsönt legfeljebb nyolc részletben, és maximum 15 éven belül vissza kell fizetni. A kölcsön kedvezményes.

A SURE az Unió által a koronaválság kezelésére létrehozott három védőháló közül az egyik, és alapvetően rövid távú és részmunkaidős programok finanszírozására vehető igénybe a tagállamokban a munkahelyek megtartása érdekében – írta a Bruxinfo, amely szerint a Tanács Magyarország előtt 16 másik tagállamnak már jóváhagyta a kérelmét. Ezzel összesen 87 és fél milliárd eurónyi kölcsönt szavaztak meg a 100 milliárd eurós hitelkeretből.

A kölcsönből összesen 15-féle intézkedést lehet majd finanszírozni, ezek közé olyanok tartoznak, mint

  • a kórházakban az infrastruktúra és az ápolószemélyzet, valamint a betegek védelmében eszközölt beruházások költségei,
  • a járvány megfékezésére bevezetett különleges intézkedésekhez kapcsolódó költségek és az állami tisztviselők egészségének megóvására meghozott intézkedések költségei,
  • a képzési díjak befizetése alól a munkaadóknak 2020 márciusa és december között nyújtott mentességek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup