szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Befektetési Bank 5,1 milliárd eurót hagyott jóvá a Covid–19-járvány kapcsán egyes szektorok ellenálló képességének növelésére, tiszta energiára, vasúti közlekedésre és városfejlesztésre. Az uniós tagállamok a járvány kitörése után állapodtak meg abban, hogy a bank 540 milliárd eurós finanszírozást nyújthat. A mostani döntés az első lépés ennek megvalósítása felé.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában
Az 5,1 milliárd euró mintegy 11,3 milliárd eurós befektetés mozgósításához járul majd hozzá. A döntés értelmében a következő szektorok juthatnak finanszírozáshoz:
  • 1,9 milliárd euró az egészségügyi, orvosi és gazdasági ellenálló képességre,
  • 2,1 milliárd euró a magánszektor beruházásaihoz,
  • 1,3 milliárd euró tiszta energiára, energiahatékonyságra és vízügyi beruházásokra

Az egészségügy finanszírozása

Az EBB 994 millió euróval támogatja az orvosi kutatást, új kórházakat és a közegészségügyet, a magánszektor gazdasági rugalmasságát megőrző hitelkonstrukciókkal. A járvány kitörése óta az EBB összesen már 24,9 milliárd eurót hagyott jóvá annak érdekében, hogy partnerei jobban kezelhessék az egészségügyi, társadalmi és gazdasági kihívásokat.

„A tél még el sem kezdődött, és máris szembesülünk a Covid–19-világjárvány második hullámával Európában. Az egészségügyi rendszerek ismét nyomás alatt vannak, és tartanunk kell attól, hogy a helyzet az elkövetkező hónapokban romlik. Ebben a helyzetben örülök, hogy az EBB igazgatósága ma megállapodott az EBB-csoport új európai garanciaalapjának első műveletéről, amelynek célja a kis- és középvállalkozások segítése annak érdekében, hogy ellent tudjanak állni a válságnak”

– mondta Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke. Ez a finanszírozás magában foglalja az új Európai Garanciaalap (EGF) keretében nyújtott első programhitelt, az EBB-csoport célzott támogatását a Covid-19 által leginkább érintett EU-tagállamokban működő vállalatok és egészségügyi beruházások számára.

Werner Hoyer
©

A hozzájáruló tagállamok EGF-bizottsága zöld utat adott az 1 milliárd euró összegű EBB-hitel és az 1,6625 milliárd euró összegű EBA-hitel- és részvénytermék globális engedélyezéséhez is. Jóváhagyták a Banca Valsabbina 162,5 milliós korlátozás nélküli garanciavállalását, biztosítva, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyobb vállalatok és az egészségügyi szektor Európa-szerte helyi pénzügyi partnereken keresztül finanszírozáshoz juthasson.

Az EGF-et áprilisban hozták létre, beruházásainak 65 százalékát kkv-k kapják, míg legfeljebb 23 százalékát 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok. A finanszírozás legfeljebb 5 százaléka az egészségügy vagy az egészségkutatás területén tevékenykedő vagy az egészségügyi válsághoz kapcsolódó alapvető szolgáltatásokat nyújtó állami szektorban működő vállalatokhoz és szervezetekhez juthat. Az EGF által támogatott finanszírozás további 7 százaléka mellett pedig kockázati és növekedési tőke, illetve kockázati adósság támogatására, a kkv-k és a közepes tőkepiacok részére. 

Az európai magánszektortól az afrikai vízellátásig

Az EBB több mint 2,1 milliárd eurót hagyott jóvá új, célzott finanszírozási programokra a vállalkozók és a vállalatok támogatására. A finanszírozáshoz való hozzáférést új rendszerek segítik, amelyeket helyi pénzügyi partnerek és banki közvetítők kezelnek Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban. Európán kívül a ma jóváhagyott globális partnerekkel folytatott új együttműködés támogatni fogja a magánszektor beruházásait Indiában, Marokkóban, Ghánában és Zimbabwében, és megerősíti a mikrofinanszírozási intézmények tevékenységét Afrika-szerte.

1,3 milliárd eurót különítettek el tiszta energiára és víz hozzáférésének javítására Európában és Afrikában. Ez magában foglalja a villamosenergia-elosztó hálózatok korszerűsítését a görög szigeteken és Görögország szárazföldi részein az energiaátmenet támogatása érdekében. Az EBB emellett jóváhagyta finanszírozását a kis vízügyi projektek beruházásainak felgyorsítása érdekében Spanyolországban, és a biztonságos ivóvízhez jutást 110 000 ember számára Malawiban, amelynek lakói rendkívül kiszolgáltatottak a változó éghajlatnak. 381 millió euró jut a fenntartható közlekedés javítására Lengyelországban és Ukrajnában. A lengyel beruházások többek között nagyvárosok közötti gyorsvasút építésére vonatkozik, az ukrán programok pedig új trolibuszok, villamosok, metrókocsik és elektromos buszok beszerzését, valamint a meglévő infrastruktúra korszerűsítését.

©

764 millió eurót fordítanak oktatásra, egészségügyre, szociális lakásokra és városfejlesztésre. Például Malmőben, Svédország déli részének legnagyobb városában 26 iskolát építenek vagy újítanak fel ebből a pénzből. A hollandiai Hilversum város körüli egészségügyi ellátás javítása érdekében új regionális kórházat építenek.

Az előbbieken túl Ausztriában, Németországban és Hollandiában a megfizethető energiahatékony otthonokhoz való hozzáférést is támogatja az EBB, csakúgy, mint az éghajlat-orientált milánói városi beruházásokat és a regionális fejlesztést Lengyelország egész területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira