szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos fővárosi beruházás kerül kormányzati kézbe, de megállapodás született arról is, hogy milyen arányban állja a kormány, illetve a főváros a Lánchíd felújítási költségeit – derült ki Fürjes Balázs Budapest-fejlesztési államtitkár és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartottak sajtótájékoztatót, aminek az elején Fürjes Balázs elmondta, hogy szerinte Budapest polgárainak szempontjából előnyös megállapodást sikerült kötniük. Mint mondta, a kormány hatmilliárd forintot fog a főváros rendelkezésére bocsátani, amit csak a Lánchíd felújítására fordíthatnak. „A pénzt akkor utalja át a kormány, amikor a pénz utolsó 6 milliárd forintját kell felhasználni” – tette hozzá, vagyis amikor már csak ennyi hiányzik a költségek kifizetéséből.

Fürjes bejelentette, hogy elkezdődött a gödöllői HÉV felújításával kapcsolatos egyeztetés is. Mint mondta, távlati célként fogalmazták meg, hogy a 2-es metró és a HÉV is „egy üzem legyen”, aminek a gazdája a kormány lesz. Hozzátette, hogy kormányzati finanszírozásban épül meg a fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti vonala.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a főváros és a kormány két pontban nem tudott megegyezni: a Nagykörút forgalmi rendjében, illetve a Városliget fejlesztésének ügyében

A Nagykörúttal kapcsolatban a kormány azt szeretné elérni, hogy télen álljon vissza a két forgalmi sáv az autóknak, a járdán pedig ne vezessen kerékpárút. Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban korábban elmondta, hogy nem valósítják meg, ugyanis a szemléletformálás szerinte nem évszakfüggő ügy.

A Városliget fejlesztésével kapcsolatban áttörésről beszélnek, ugyanis Baán László elmondhatta szakmai és zöld kérdésben az álláspontját.

Fürjes elmondta, hogy a kormány nem enged, a főváros nem vehet fel 70 milliárd forintos hitelt, azonban bejelentette, hogy a kormány a Biodóm költségeit átvállalja, és nem zárják ki további beruházások átvállalását sem.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a járvány, a válság és a kormányzati intézkedések egy 150 milliárdos lyukat ütöttek a főváros kasszáján. Mint mondta, sajnálja, hogy a kormány nem vonja vissza a „Budapest-adóként” elhíresült szolidaritási hozzájárulást.

Hozzátette: furcsállja, hogy a kormány vehet fel hitelt, Tarlós István vehetett fel hitelt, Karácsony Gergely viszont nem teheti meg ugyanezt. Kiss szerint az egyeztetésen nem történt komoly előrelépés, azonban „amíg van tárgyalóasztal, addig tárgyalni kell”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Megszereztük a jelentést a Biodóm pénzügyi helyzetéről - a helyzet jobb, mint mindenki hitte

Már csak 16,4 milliárd forint kell a Biodóm befejezéséhez, és ebből csak 5 milliárdnak nincs meg a fedezete. A pluszpénz ráadásul nem azonnal kell, hanem a 2024-ben várható átadásig elnyújtva. Az nem opció, hogy az építmény ne biodóm legyen, a majdani üzemeltetést pedig alaposan ki kell dolgozni - olvasható a hvg.hu birtokába került jelentésre az állatkert épülő intézményéről.

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja