szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Befagyasztották az adótartozás miatti eljárásokat, új családtámogatási rendszer indul, és támogatják az oktatást, az egészségügyet, valamint a tömegközlekedést az új olasz költségvetési tervvel.

Az adórendszer átalakítását, az egészségügy és oktatás támogatását, valamint a családok segítését jelölte meg a gazdaság talpra állításának legfontosabb lépéseként Giuseppe Conte miniszterelnök a jövő évi 39 milliárd eurós költségvetési csomag bemutatásakor. A csomagból 15 milliárdot a gazdasági helyreállítást szolgáló Új Generáció EU nevű uniós forrásból biztosítják.

Azonnali intézkedésként év végéig befagyasztották az adótartozások miatti hatósági eljárásokat és lefoglalásokat, ez 9 millió olasz magánszemélyt és vállalkozást érint.

Decembertől elindul a készpénzfizetést felszámolását célzó kampány az elektronikus fizetési eszközöket használók díjazásával.

Támogatást kap az egészségügy, az oktatás és a tömegközlekedés, valamint új családtámogatási rendszert építenek ki. Az elképzelések szerint jövő év közepétől induló családtámogatás születéstől akár 21 éves korig segítséget nyújt a gyereknevelésben.

A Conte-kormány nem rendelt el kijárási korlátozást, hanem a polgármesterekre bízta a látogatottabb utcák és terek lezárását a tömörülések elkerülésére. Az önkormányzatokat tömörítő szervezet szerint Giuseppe Conte így "mosta kezeit", mivel a zárlathoz a városokban nincsen elegendő rendőr.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy az ország nem bírja el a gazdaság ismételt leállítását. Egészségügyi szakértők szerint a járványgörbe karácsonyra érhet el kritikus szintet, és akkor várható további szigorítás.

A hétfői adatok szerint egy nap alatt 9338 új beteget találtak. A tesztek számához viszonyítva a szűrt betegek aránya túllépte a kilenc százalékot, ez jóval magasabb, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott maximális érték, 5 százalék - bár még mindig sokkal jobb, mint a magyar adat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak