Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Saját sikerük áldozatává váltak az európai kormányok: a polgárok millió oltatták be magukat unszolásukra influenza ellen, így tonnaszámra fogynak a vakcinák. Emiatt – bár minden korábbinál több oltást halmoztak fel a kontinensen – valószínűleg nem jut minden jelentkezőnek és ezért több helyen sorrendet kell felállítani, hogy kik kaphatnak először a vakcinából.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Gőzerővel dolgoznak világszerte a gyógyszergyárak az influenzaoltások gyártásán, ám ez a jelenlegi szezonban már aligha segít. A vaccinestoday.eu szaklap szerint ugyanis a vakcinák gyártása egy-másfél évet vesz igénybe – a most boltokba vagy orvosokhoz került adagok gyártása tavaly kezdődött – így az újabb oltások legjobb esetben is csak decemberben, vagy januárban juthatnak el a paciensekhez. Az is csökkenti a megnövekedett igények kielégítésének a lehetőségét, hogy a vakcinák különleges gyógyszerek, így csak viszonylag kevés gyártónak van engedélye ezek előállítására. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy több gyógyszeripari cég már tavaly bővíteni kezdte a termelést, így a korábbiaknál akár harminc százalékkal több védőoltás érkezett, érkezik a földrész országaiba.

A hiány – ami alighanem tovább fogja növelni a keresletet – már többször is vitákba és verbális összecsapásokba torkollott, Franciaországból, Nagy-Britanniából és Németországból is érkeztek olyan hírek, melyek szerint a csalódott ügyfelek sértegették a patikusokat vagy az orvosokat. A brit Pharmaceutical Journal beszámolója szerint miközben a szigetország gyógyszertári beszállítói azt hangsúlyozzák, hogy van elég vakcina, sorra érkeznek az értesítések az egyes háziorvosoktól, hogy több esetben hetekig kell várni a kifogyott készletek újratöltésére. Az is sokatmondó, hogy amikor Matt Hancockot, a brit háziorvosok szövetségének (RCGP) vezetőjét arról kérdezték a parlamentben, hogy lesz-e elég influenzaoltás az idén, ezt válaszolta: „Lesz elég vakcina a 65 éven felüli népességnek, a gyermekeknek és a kockázatot jelentő betegségben szenvedőknek”. Ez pedig azt jelenti, hogy a középkorú, egészséges britek egy része az idén akkor sem kap oltást, ha szeretne.

©

Jens Spahn német egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az ország újabb hatmillió vakcinát rendelt – ezzel 26 milliósra növekszik az idei készlet a nyolcvanmillió lakosú országban – s így szerinte nem lesz tartós hiány a vakcinából. Viszont átmeneti készlethiányok előfordulhatnak, ami azért rossz hír, mert az országban általában egy évben a lakosság 5-20 százaléka kapja el az influenzát.    

Prioritási sorrend kell

A hiányra már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is reagált, az ENSZ szervezet azt sürgeti, hogy az egészségügyi hatóságok állítsanak fel sorrendet arra, hogy kik kapják meg elsőként a védőoltást. A lista elején a 65 éven felüli polgárok állnak, őket pedig az egészségügyi dolgozók követik, akiket a tapasztalatok alapján az átlagpolgároknál nagyobb arányban betegíti meg az influenza és a koronavírus-járvány is.

A kiemelt oltandók után jönnek a terhes nők, a gyermekek, illetve a különféle tartós betegségekben – cukorbetegségben, szív- és érrendszeri kórban – szenvedők. A WHO azt is hangsúlyozta, hogy hasonló sorrendet kell majd felállítani a jövő év elején, amikor várhatóan megérkeznek a Covid–19-járványt megfékező koronavírus-védőoltások első szállítmányai.  

©

Járvány nékül

Miközben Európában – és több ázsiai országban például Kínában, ahol hosszú sorok állnak az oltóhelyek előtt – hiány van a vakcinából, ígéretes hírek érkeznek a déli féltekéről, ahol most kezdődik a nyár, s az ott lévő országok kilábaltak a maguk influenzajárványából. De alig volt miből kilábalni, az ausztráliai, dél-afrikai és dél-amerikai adatok azt mutatják, hogy az idén minden korábbinál enyhébb volt a helyi epidémia, voltak olyan országok, ahol gyakorlatilag teljesen elmaradt a járvány.

Az influenza esetében ugyanis sokkal jobban működtek azok a védőintézkedések – maszkhasználat, kézfertőtlenítés és fizikai távolságtartás – amelyek a jelek szerint nem elégségesek a koronavírus-pandémia megfékezéséhez.

Az influenza és a koronavírus-betegség között ugyanis van egy hatalmas különbség: az influenza akkor fertőz, amikor már megjelentek a tünetek, míg a Covid–19-betegséget elkapottak már akkor továbbadhatják a kórt, ha még meg sem jelentek rajtuk a jellemző szimptómák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba