szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az országban a felnőttkori jövedelem ugyan függ attól, ki milyen családból jön, de sokkal kevésbé, mint más államokban.

Érdekes eredményeket hozott egy tanulmány, melyben svájci kutatók az ország jövedelmi és oktatási mobilitását vizsgálták meg. A g7.hu által szemlézett, 850 ezres adatbázist használó kutatás szerint Svájcban a gyerekek felnőttkori jövedelme ugyan függ attól, hogy milyen családból jönnek, de sokkal kevésbé, mint más államokban. A társadalom legszegényebb ötödébe tartozó fiataloknak pedig 13 százalék esélye van arra, hogy felkerüljön a leggazdagabb ötödbe (az Egyesült Államokban ugyanez az arány mindössze 7,5).

Meglepő, de Svájcban a gyerekek nagy része (70 százaléka) szakiskolában folytatja a tanulmányait általános iskola után. A medián jövedelmű családi helyzetig a gyerekeknek mindössze 10 százaléka választja a gimnáziumot és csak e középérték felett kezd el erősen növekedni az arányuk. Ugyanez igaz az egyetemi végzettségre is.

Ez azt mutatja, hogy Svájc oktatási szempontból nem mobilis, ennek azonban a cikk szerint több oka is lehet.

Az egyik, hogy bár egyetemet nem végeznek a szakiskolába került gyerekek, a gyakornoki idejük után mégis sokan szereznek valamilyen másfajta magasabb végzettséget. A másik, hogy Svájcban kifejezetten alacsony az egyetemi vagy érettségi végzettséghez kapcsolható bérprémium. Ráadásul a szakiskoláknak nincs tandíja és néha még valamennyi fizetést is kapnak a gyerekek.

Emiatt az országban még a gazdag családok gyerekeinek is a fele inkább a szakmunkásképzőt választja.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Térképre tettük, Európában hol, mennyi a minimálbér. Magyarország mögött csak három másik ország, Románia, Bulgária és Lettország maradt le, az összes többi megelőzte. A svájciak most tartottak harmadjára népszavazást az ügyben, és most először mondtak igent a minimális keresetre. Közben jönne az egységes európai minimálbér is, ha meg tudnak róla egyezni a tagállamok.

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök