Erőset üzent az államtitkár egy külföldi cégnek, Karácsonynak is jutott belőle

Erőset üzent az államtitkár egy külföldi cégnek, Karácsonynak is jutott belőle

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Örök időkre szóló közbeszerzési eltiltást helyezett kilátásba az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy külföldi építőipari cégnek, miközben Karácsony Gergely főpolgármesternek is üzent a Lánchíd kapcsán.

A félautoriter rendszerek mércéjével mérve is erős kijelentéseket tett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai államtitkára az M0-s körgyűrű nemrég felújított, de sorozatos műszaki problémák által sújtott hídjánál. A politikus kerek perec kijelentette, hogy a kivitelező Strabag és alvállalkozója, az A-Híd „nyilvánvaló módon felelőtlenül járt el, hibázott” a saruk kiválasztásánál a felújítás során, és „vizsgálják annak a lehetőségeit is, hogy az ilyen hanyagul, felelőtlenül eljáró cégeket miként lehetne egyszer és mindenkorra kizárni a közbeszerzésekből”. Utóbbi a különösen meredek fenyegetés. Az államtitkár nem árulta el, pontosan mire alapozza, hogy a cégek felelőtlenül jártak el és hibáztak.

Az államtitkár persze egyértelművé tette, valójában merről fúj a szél, amikor reményét fejezte ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és a budapesti vezetés nem a Strabagra vagy az A-Hídra fogja bízni a Lánchíd felújítását. Ez közvetlen visszavágás a főpolgármesternek, aki augusztus közepén sunnyogással vádolta a kormányt a fél város és agglomeráció közlekedését befolyásoló híd kapcsán, információkat követelt, és „a Lánchíd ügyében oly sokszor gyakorolt kormányzati magabiztosságot”.

A Lánchíd felújításának közbeszerzésén négy cég vesz részt, a Strabag és az A-Híd az egyértelműen nem kormányközeli szereplők. Az eljárásban a Főpolgármesteri Hivatal szerint február-március táján hirdethetnek győztest. A tenderen részt vesz még a szintén nem különösebben Fidesz-közeli SDD Konzorcium (Dömper Kft., Subterra–Raab Kft., Pannon-Doprastay Kft.). Továbbá az immár újra nagyon kormányközeli Közgép Zrt., amelynek első kézből származó tapasztalatai vannak arról, milyen eltiltva lenni a közbeszerzésektől. Igaz, az eltiltást a cég akkor kapta, amikor még Simicska Lajos volt a tulajdonosa – de már az után, hogy a párt volt pénztárnoka sokszor és hangosan azzal a bizonyos g betűs szóval minősítette Orbán Viktort.

A cikk teljes terjedelmében az eheti HVG hetilap Gazdaság rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

Hozzászólások