szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos állami támogatás teheti olcsóbbá az ingatlanvásárlást 2021-ben, emellett azoknak is kedvez a kormány, akik a meglévő lakásukat szeretnék felújítani. Utóbbi esetben januártól akár hárommillió forint vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe lehet venni, azzal a feltétellel, hogy a támogatás csak a költségek felét fedezheti. A Bank360.hu ahhoz ad néhány tippet, hogy miből érdemes előteremteni a felújításhoz szükséges pénz másik felét.

Az elmúlt években több támogatás is segítette a családokat abban, hogy saját lakáshoz jussanak, arra azonban eddig nem sok lehetőség volt, hogy meglévő ingatlant lehessen felújítani. A csokkal ugyanis csak bővítésre, a falusi csokkal pedig bővítésre és korszerűsítésre van lehetőség. A 2021 januárjában induló otthonfelújítási támogatás ebben a tekintetben hiánypótló támogatási elem.

Mit tudunk eddig az otthonfelújítási támogatásról?

A támogatás a már saját ingatlannal rendelkező családoknak nyújt segítséget, legfeljebb hárommillió forintig, amelyet felújításra, bővítésre, korszerűsítésre lehet használni, ezen belül pedig fele-fele arányban lehet anyagköltségre és munkadíjra fordítani. A támogatás legfeljebb a felújítási költségek felét teheti ki.

Jelenleg a támogatásnak az alábbi feltételeit ismerjük:

  • Az igénylőnek legyen legalább egy gyermeke, akit a saját otthonában nevel.
  • Az igénylők lehetnek házastársak, élettársak, egyedülálló és elvált szülők is.
  • A gyermekeket külön nevelő elvált szülők osztozhatnak a támogatási összegen.
  • Gyermeknek számít, aki még nem töltötte be a 25. életévét (de a már legalább 12. hét utáni magzat is), és nincs életkori határ abban az esetben, ha a család beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevel, és jogosultak a gyermek otthongondozási díjára (gyod).
  • Az igénylőnek legalább egyéves folytonos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, maximum 30 nap megszakítással, a felsőoktatási jogviszony és az álláskeresési járadék időszaka is beszámítható.
  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter tájékoztatója szerint egy család csak egyszer veheti igénybe a hárommillió forintos támogatást. Az igénylő családoknak a 2021. januártól elvégzett felújítási munkálatokról kell számlát bemutatni, emellett szerződést is kell kötni a kivitelezővel – ehhez az állam blanketta szerződést is ad. A szerződést és az összegyűjtött számlákat kell benyújtani az államkincstárhoz – ezek alapján történik meg a támogatás kifizetése. Fontos, hogy a felújított lakást a támogatás folyósítása után fél éven belül bármikor ellenőrizhetik – ezzel kapcsolatban a területileg illetékes kormányhivatal fog intézkedni.

Önerőre is szükség van, hogy megérje belevágni

Aki szeretné a maximális, hárommillió forintot igényelni, annak az 50 százalékos szabály alapján legalább hatmillió forint értékben kell felújítást végeznie otthonán. Mivel a támogatást utólag, a felújítási munkálatok elvégzése után fizeti ki az állam, az igénylőnek saját forrásból kell kifizetnie a teljes összeget – önerő nélkül tehát nem lehet belekezdeni a felújításba.

De honnan érdemes előteremteni a hiányzó forrást azoknak, akik nem rendelkeznek 6 millió forinttal? Példánkban egy olyan család esetét vettük számításba, akiknek csak egymillió forint megtakarításuk van.

Több lehetőség is szóba jöhet a finanszírozásnál

Több opciót is érdemes figyelembe venni, ha külső pénzügyi forrásra van szükség. Megoldást jelenthet például egy szabad felhasználású személyi kölcsön. Feltéve, hogy a családnak van egymillió forint megtakarítása, további ötmillió forintra lenne szüksége, hogy ki tudja használni a maximálisan elérhető hárommillió forintos támogatást.

Ötmillió forintos hitelösszeggel és hétéves futamidővel számolva a THM-plafon miatt év végéig 5,74 százalékos induló THM-mel és 72 080 forintos törlesztőrészlettel igényelhető személyi kölcsön, januártól azonban változnak a feltételek: a havi törlesztőrészlet 75 811 forint lesz, a teljes futamidőre vonatkozó THM 7,33 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig 6 360 662 forint. A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint ennél az ajánlatnál jelenleg nincs kedvezőbb, de érdemes összehasonlítani több ajánlatot is.

A másik lehetőség a finanszírozásra a szabad felhasználású jelzáloghitel, itt szintén ötmillió forintos hitelösszeggel és hétéves futamidővel számoltak a Bank360.hu elemzői. Itt valamivel olcsóbb ajánlatok érhetőek el, mint a személyi kölcsönöknél: 5,38 százalékos THM-mel igényelhető kölcsön, így a havi törlesztőrészlet 70 858 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 5 984 244 forint. A szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátorral több ajánlatot is össze lehet vetni.

“Összességében a jelzáloghitel a fenti példát tekintve akár 300-400 ezer forinttal is olcsóbb lehet, mint egy személyi kölcsön, azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy az igénylés a jelzáloghitel esetében több hetet is igénybe vehet, emellett ingatlanfedezet bevonására is szükség van” – emelte ki Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. A személyi kölcsönök igénylése ezzel szemben egyszerűbb, a szükséges dokumentumok beszerzésével együtt is letudható mindössze néhány nap alatt, így a szükséges forráshoz is gyorsabban hozzá lehet jutni – igaz, valamivel drágábban.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA