szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Engedélyezte az új paksi blokkok létesítését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, az októberi elvi döntés után. Egy engedély még hátra van, arra lehet, hogy jövő őszig kell várni.

Kiadta a létesítési engedélyt Paks II.-re a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Erről a hivatal számolt be pénteken. Mint a közleményből kiderül, a MEKH már október 12-én megadta az elvi engedélyt, amivel

a villamosenergia-rendszer üzemét lényegesen befolyásoló erőmű elvi engedélyt adott a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek.

Az engedélykérelmet idén októberben adta be a társaság, a MEKH pedig soron kívüli eljárásban (amire a kormány által kiemelt jelentőségűnek minősített beruházások esetében van lehetőség) megállapította, hogy a cég jogosult megépíteni a 2×1262 MW névleges teljesítőképességű atomerőművet.

A MEKH közölte, hogy az engedélyezés során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe, a nukleáris technológia biztonságával kapcsolatos eljárásokat viszont az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folytatja le.

Az OAH-nak idén júniusban adta be az engedélykérelmet a Paks II. Zrt., a hivatalnak jövő októberre kellene átrágnia magát a 238 ezer oldalas dokumentumon. Az építkezés ez alapján leghamarabb jövő szeptember végén indulhat el, az két VVER-1200-as 3+ generációs blokkot 2029–30-ban szeretnék üzembe állítani.

(A cikket publikálás után pontosítottuk, az eredeti verzióban tévesen szerepelt, hogy októberben már megvolt az engedély, akkor még csak elvi döntés született.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Havazás jöhet a Dunától keletre

Havazás jöhet a Dunától keletre

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot