szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tízezrek keresik most a nyugdíjmegtakarításokat az év végéig elérhető 20 százalékos adóvisszatérítés miatt. De nem ez az egyetlen érv, ami a nyugdíjcélú megtakarítások mellett szól. Aki ilyen jellegű befektetést választott, gyakran 10 százalék feletti hozamot is el tudott érni, a nem mindennapi teljesítményeknek köszönhetően. A Bankmonitor megnézte, hogy az egyes biztosítók közül ki milyen eredményre volt képes az elmúlt időszakban.

Mint minden befektetés esetében, a nyugdíjcélú megtakarításoknál is kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen hozamokat lehet elérni hosszú távon. A hozam ugyanis nagyban befolyásolja, hogy mekkora vagyon tud felépülni a havonta félretett összegekből a futamidő végére.

Hogyan működnek a nyugdíjcélú befektetések?

nyugdíjbiztosítások lényege, hogy a megtakarító havi rendszerességgel takarékoskodik a saját nyugdíjára. A félretett összegek az ügyfél rendelkezései szerint kerülnek befektetésre. A biztosító által meghatározott 10–20 eszközalap között tetszőleges arányban lehet megosztani a saját befizetéseket. Ez igen széles körű lehetőségeket jelent: kockázatosabb és biztonságosabb alapok egyaránt elérhetők.

Hogyan teljesítettek a biztosítók az elmúlt 5 évben?

Az elmúlt évtizedben a nyugdíjcélú megtakarítások átlagos hozamai 6 százalék körül alakultak. Természetesen vannak ennél lényegesen jobb és rosszabb hozamok is, ezért a döntéshozatal előtt érdemes körültekintően tájékozódni. A biztosítók rendszeresen közzéteszik, hogy az általuk kínált eszközalapok milyen eredményeket értek el a múltban. Az alábbi ábrán 8 biztosítótársaság egy-egy termékéhez kapcsolódó összes eszközalap teljesítményét szemléltetjük.

©

Az adatokból egyértelműen kirajzolódik a különböző kockázattal bíró alapok közti különbség. A zölddel jelölt kötvényalapok éves hozama 1–2 százalék körül mozog. Eközben a piros színű részvényalapokkal akár 8–10 százalékos évesített hozamokat is el lehetett érni. Sőt, némelyik eszközalap 20%-ot meghaladó évesített hozamot tudott termelni a befektetőknek.

A legjobb átlagos teljesítménnyel a Metlife büszkélkedhet: mind a részvényalapjaikkal, mind a vegyes alapjaikkal felülteljesítették a piac többi szereplőjét. Az egyedi alapok szempontjából a Generali a csúcstartó: az egyik eszközalap 34 százalékos évesített hozamot tudott felmutatni!

Hogyan érdemes összeállítani egy nyugdíjcélú portfóliót?

A hosszú távú befektetéseknél a részvénytúlsúlyos alapok lehetnek az egyik legjobb választás, az általuk képviselt magasabb hozampotenciál miatt. A fentiekből azonban az is látszik, hogy a magasabb hozammal együtt jár a magasabb kockázat. Vélhetően az első koronavírus-válságnak is szerepe van abban, hogy a vizsgált időszakban bizonyos részvényalapok 0 százalék körüli, vagy akár negatív hozamot termeltek. Éppen ezért egy jó portfóliónak elengedhetetlen elemét képezik a jóval biztonságosabb kötvényalapok is. A legtöbb biztosító esetében léteznek alapértelmezett portfóliók is, és az ügyfelek ezek közül is kiválaszthatják a számukra legszimpatikusabb megoldást.

Milyen befektetési szolgáltatások elérhetők?

A megtakarítók számára a biztosítók számos befektetés-menedzselő szolgáltatást is kínálnak. Gyakran szokás például úgynevezett „céldátum-stratégiát” alkalmazni. Ennek lényege, hogy a futamidő elején a pénz nagyobb része kerül kockázatosabb eszközökbe, kisebb része pedig biztonságosabb alapokba. Az idő előrehaladtával pedig az arányok fokozatosan módosulnak: a részvényalapok helyét egyre inkább átveszik a kötvényalapok. A nyugdíjkorhatár elérésének idejére így a pénz nagy része már biztonságban van, miközben a korábbi években sikerült kihasználni a piac legjobb lehetőségeit is.

Egy másik jellemző szolgáltatás az úgynevezett „árfolyamvédelem”. Ennek keretein belül a szolgáltató folyamatosan figyeli az ügyfél befektetéseinek alakulását. Ha olyan piaci körülményt észlelne, amely várhatóan veszteséget okozna a megtakarító számára, akkor erről azonnali értesítést küld. Sőt, az ügyfél arra is felhatalmazhatja a biztosítót, hogy ilyen helyzetekben átrendezze a portfóliót, a veszteség minimalizálásának érdekében.

Hogyan érdemes választani a különböző ajánlatok közül?

Fontos, hogy a múltbeli hozamokból nem feltétlenül lehet következtetni a jövőbeli teljesítményre. Továbbá a hozam nem az egyetlen döntési szempont: sok más tényezőre, például a költségekre is érdemes odafigyelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus