szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bizottság folyamatosan bírálja el a kérelmeket, így növekedhet az összeg.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Összesen 823 millió euró uniónyi támogatás odaítéléséről döntött az Európai Parlament az EU Szolidaritási Alapjából. A támogatás legnagyobb részét, 692 millió eurót Horvátország kaphatja a márciusi pusztító földrengés utáni helyreállításra, illetve a koronavírus kezelésére, míg Lengyelország a Podkarpackie régiót sújtó júniusi áradások miatt használhat fel 7 millió eurót az elsősorban természeti katasztrófák kezelésére szolgáló pénzalapból.

A támogatás többi részét hat ország között osztják szét, ezek az országok a járvány kezelésével kapcsolatos költségeikre igényelték az összeget. Magyarország 26,6 millió eurós (jelenlegi árfolyamon 9,6 milliárd forintos) előlegre számíthat a beérkezett kérelmei elbírálásáig.

Az Európai Parlament közleményében kiemeli: most először használják a szolidaritási alapot koronavírus-válaszlépések finanszírozására. 2020-ban a koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezés keretében módosították az EU Szolidaritási Alap szabályait annak érdekében, hogy az Unió súlyos egészségügyi vészhelyzet esetén is használhassa a forrást. Az Európai Bizottság folyamatosan bírálja el a beérkezett tagállami kérelmeket, és az eljárás végeztével tesz majd javaslatot az egyes tagállamoknak kifizetendő támogatás végösszegére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Téli csodavilág Stájerországban - itt van a szomszédban, és még a szavunk is eláll tőle

Téli csodavilág Stájerországban - itt van a szomszédban, és még a szavunk is eláll tőle

Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?

Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban