szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

“Magyar beavatkozás a szlovén és észak-macedón médiába” címmel tartott egy rövid vitát az Európai Parlament, amelyben ismét Orbán Viktor volt a főszereplő. Kiderült, hogy ugyanazt a témát merőben másként is lehet szemlélni: sok képviselő elmondta, hogy Orbán a térségben az oroszok ügynöke, mások szerint azonban baloldali médiatúlsúly van például Szlovéniában.

Észak-Macedónia és Szlovénia kapcsán is gyakran került szóba a magyar miniszterelnök. Észak-Macedóniával összefüggésben például az ország volt miniszterelnöke, a Magyarországra menekített, jelenleg is Budapesten tartózkodó Nikola Gruevszki kapcsán. A Putyin hívének számító, de korrupció miatt börtönre ítélt Gruevszki nem teljesen tisztázott körülmények között, a magyar titkosszolgálat segítségével jutott Budapestre, ahol azzal az indokkal kapott menekültstátuszt, mert ha letartóztatják, akkor az élete került volna veszélybe. A szlovén miniszterelnök, Janez Jansa pedig Orbán Viktor szövetségese, múlt héten például az összes uniós vezetőnek írt levelében vette védelmébe a magyar-lengyel költségvetési blokkolást.

A téma kapcsán Vera Jourova, értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos azt mondta, hogy szoros figyelemmel követik az eseményeket.

A Bizottság számára nagyon fontos a média szabadsága nem csak az EU-ban, hanem a tagjelölt országokban is

- mondta a cseh biztos, aki az elmúlt időszakban a kormány és a kormánymédia támadásainak kereszttüzébe került. Hozzáfűzte, hogy a pluralista és szabad média teszi elszámoltathatóvá a hatalmat gyakorlókat és informálja az embereket mindarról, ami például a választások előtt különösen fontos. Az EU-nak pedig abban van felelőssége, hogy a manipulációt kiküszöbölje és támogassa a tiszta médiát.

Romana Tomic szlovén néppárti képviselői is aggódik hazája sajtóviszonyai miatt. Arra panaszkodott, hogy a baloldal kaparintotta meg a legnagyobb felületeket, a balos pártok tartják kezükben a média 90 százalékát, óriási a hatalmuk és nincs független sajtó. Egy másik szlovén, a szociáldemokrata Tanja Fajon azonban arra kíváncsi, mi igaz abból, hogy Orbán Viktorhoz közeli cégek médiafelületeket vásároltak Macedóniában azért, hogy Gruevszkit segítsék, és hogy szlovén médiumokhoz is jutott pénz a magyar TV2-csoport jóvoltából. “Mi azonban nem áruljuk a szlovén médiát, ez beavatkozás” - mondta a képviselő.

A teljességhez tartozik, hogy szeptember végén jelentették be, lezárult az a tranzakció, amelynek révén október elsején a harmadik legnagyobb szlovén tévétársaság, a Planet TV tulajdonosává válik a TV2 Média Csoport. A Planet TV Szlovéniában három kereskedelmi, általános szórakoztató tematikájú tévécsatornájával (Planet, Planet 2 és Planet Plus) körülbelül 6 százalékos főműsoridős közönségaránnyal rendelkezik – írta a Média1.

Több képviselő is arról beszélt, hogy ez a befolyásszerzés a Kreml érdeke, a magyar miniszterelnök pedig ezeket a célokat szolgálja ki. Azzal is érveltek, hogy ez olyan beavatkozás a belügyekbe, amely ellen fel kell lépni. Mások viszont úgy vélték, hogy az EU egyik nagy vívmánya a tőke szabad áramlása, ezt használják ki a befektetők. Utóbbi mellett érvelt Hidvéghi Balázs fideszes képviselő is, aki azt kérdezte a bírálóktól, hogy miért nem aggódnak a különböző országokban megfigyelhető svéd, osztrák vagy német sajtótulajdonok miatt. Megemlítette, hogy a magyar RTL is német kézben van, mint ahogy a lengyel regionális sajtó 80 százaléka is.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint Orbán Viktort a személyes meggazdagodásán kívül csak az érdekli, hogy a magyar adófizetők pénzén médiát vásároljon azért, hogy a nemzetközi világban megpróbáljon nagyobbnak látszani. Hozzátette:

Orbán reggeltől estig arról hadovál, hogy az EU beavatkozik a magyar belügyekbe, de egy pillanatig sem zavartatja magát, amikor ő avatkozik be más országok nemzeti szuverenitásába.

Vera Jourova biztos a vita végén bejelentette, hogy az Európai Bizottság jövő héten bemutatja a "Média és demokrácia" elnevezésű cselekvési tervet. Ez a független média erősítésére vonatkozó törekvéseket mutatja majd be. Ugyanakkor a biztos sem a macedóniai, sem a szlovéniai befolyásszerzést nem kommentálta.

Vezető képünkön Orbán Viktor magyar, Janez Jansa szlovén és Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Ideiglenes engedélyt kapott az AstraZeneca és a Szputnyik oltóanyaga, de még mindkettőre várni kell

Ideiglenes engedélyt kapott az AstraZeneca és a Szputnyik oltóanyaga, de még mindkettőre várni kell