szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Parlament szerint egyes tagországokban a kormányok állami hirdetések kiosztása révén növelik a médiára gyakorolt befolyásukat.

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta azt az állásfoglalást, amiben elítélik „egyes tagállamok kormányainak a kritikus és független média elhallgattatására, valamint a médiaszabadság és -pluralizmus aláásására irányuló kísérleteit”.

Az EP közleménye szerint a képviselők különösen aggasztónak találják a közszolgálati média helyzetét olyan tagállamokban, ahol az „kormányzati propagandává silányult”.

A képviselők szerint a média szabadsága, sokfélesége és függetlensége, valamint az újságírók biztonsága a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságának alapvető elemei, amelyek elengedhetetlenek az Unió demokratikus működéséhez. Az állásfoglalás arra figyelmeztet, hogy „az elmúlt években gyengült a médiaszabadság”, a koronavírus-járvány pedig csak súlyosbította a helyzetet.

Az állásfoglalásban azt kérték, hogy az újságírókat ért támadások kivizsgálása váljon jogilag kikényszeríthetővé. Hozzátették, az újságírónők még sérülékenyebbek, emiatt további védelemre lehet szükségük. A képviselők továbbá azt is kérték a közéleti személyiségektől és a hatóságoktól, hogy tartózkodjanak az újságírók rágalmazásától.

Ha a médiatulajdon kevesek kezében összpontosul, az a tájékoztatás sokszínűségét veszélyezteti, egyben megnehezíti a félretájékoztatással szemben fellépők dolgát – írják. Az állásfoglalás szerint az EP azt várja a tagállamoktól, hogy szabályozással kerüljék el a túlzott médiakoncentráció kialakulását és garantálják a médiavállalatok tulajdonosi átláthatóságát.

Azt is hozzátették, egyes kormányok állami hirdetések kiosztása révén növelik a médiára gyakorolt befolyásukat. Az EP figyelmeztetett: uniós forrásokat tilos kormánymédiára vagy politikai propagandára költeni.

Jön a jövő héten a Média és demokrácia cselekvési terv

Szerdán egy másik vita középpontban is a sajtó volt az Európai Parlamentben,“Magyar beavatkozás a szlovén és észak-macedón médiába” címmel. Kiderült, hogy ugyanazt a témát merőben másként is lehet szemlélni: sok képviselő elmondta, hogy Orbán Viktor a térségben az oroszok ügynöke, mások szerint azonban baloldali médiatúlsúly van például Szlovéniában.

Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a vita végén bejelentette, hogy az Európai Bizottság jövő héten bemutatja a "Média és demokrácia" elnevezésű cselekvési tervet. Ez a független média erősítésére vonatkozó törekvéseket mutatja majd be.

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

"Magyar beavatkozás a szlovén és észak-macedón médiába" címmel tartott egy rövid vitát az Európai Parlament, amelyben ismét Orbán Viktor volt a főszereplő. Kiderült, hogy ugyanazt a témát merőben másként is lehet szemlélni: sok képviselő elmondta, hogy Orbán a térségben az oroszok ügynöke, mások szerint azonban baloldali médiatúlsúly van például Szlovéniában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben