szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rishi Sunak szerint szükségállapot jön a gazdaságban, és bár a válság mérséklésére rengeteg pénzt költ az állam, így is évtizedes rekordra nőhet a munkanélküliek száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nagy-Britannia az elmúlt 300 év legnagyobb válságával néz szembe, idén 11,3 százalékos GDP-csökkenésre számítanak Londonban. A brit gazdaság csak 2022-re érheti el a 2019-es szintet – írja a BBC.

"Szükségállapot jön a gazdaságban " – jelentette be Rishi Sunak brit pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy ezért a „munkahelyek és a jövedelmek védelmében” rendkívüli intézkedéseket fog hozni a közeljövőben a kormány.

Ezzel együtt a kilátások igencsak borúsak: a jövő év közepére 2,6 millió munkanélkülivel számol a konzervatív kormányzat, ami 7,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelentene. Ez a legmagasabb szám a 2008-2009-es válság óta.

A pénzügyminiszter úgy számol, ha nem terjesztenék ki a munkahelytámogatási programot jövő márciusig, akkor 300 ezerrel több munkanélkülivel kellene számolni.

Sunak azt is közölte, hogy jövőre befagyasztják a közszolgálati dolgozók bérét. Ez nem vonatkozik az egészségügyiekre, akiket – ahogy szinte mindenhol – rendkívüli mértékben megterhel a koronavírus-járvány. De a legrosszabbul fizetett közszolgálati dolgozókra sem vonatkozik az új szabályozás, sőt, nekik minimum 250 fontos növekedést garantál a kormány.

A közszolgálati dolgozók szakszervezete érthetően nem igazán lelkes: "Mi küzdünk a koronavírus-járvány ellen, mi csináljuk végig a Brexitet. Mi teljesítettünk, és ezért várunk is valamit" – nyilatkozta a BBC-nek egy szakszervezeti vezető.

A brit kormány eddig már 280 milliárd fontot költött a járvány és a gazdasági válság enyhítésére – mondta a pénzügyminiszter. Jövőre további 55 milliárd fontot akarnak erre fordítani – erre szükség is van, hiszen a fenti intézkedéseken túl a kormány a minimálbéreket is emelni akarja 2,2 százalékkal. Ennyi pénz persze hirtelen nem áll rendelkezésre, ezért a brit kormány kölcsönökből fedezi kiadásait: csak az idén 393,5 milliárd fontnyi kölcsönt felvételét tervezik. Öröm az ürömben, hogy alacsonyak a kamatok, így ezek után Nagy-Britannia mindössze 0,32 százalékos kamatot fizet csak 10 éves időtávon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

Botrány Ausztriában: soron kívül kaptak oltást polgármesterek és azok családtagjai

Botrány Ausztriában: soron kívül kaptak oltást polgármesterek és azok családtagjai