szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Nem jönne jól egy megállapodás nélküli kilépés, pláne, hogy a járvány miatt a britek így is az elmúlt 300 év legsúlyosabb válságával néznek szembe.

Már csak öt hét van hátra addig, hogy az Egyesült Királyság végleg elhagyja az Európai Unió belső piacát, de Brexit-egyezmény még sehol. Az EU főtárgyalója Londonban próbál meg eredményt elérni pénteken, de Michel Barnier nem optimista.

Három fontos témában továbbra sincsen megállapodás – tájékoztatta a Reuters tudósítóját egy magát megnevezni nem kívánó diplomata. A halászati jogok, az állami támogatások, illetve a döntőbíráskodás ügye továbbra is megoldatlan. Ezért írta azt Michel Barnier Twitteren a tárgyalások újrakezdése előtt, hogy "továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek az Európai Unió és Nagy-Britannia között".

Michel Barnier az utolsó brüsszeli tájékoztatón, amelyet zárt ajtók mögött tartottak, nem tudta megmondani: lesz-e Brexit-egyezmény határidőre. Egyáltalán miből derül ki, hogy van-e előrelépés? Abból, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök felemeli a telefont, és egyeztet Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Persze az is lehetséges, hogy a brit kormányfő azt közli: végképp megfeneklettek a tárgyalások, jön a megállapodás nélküli Brexit. Az viszont tény, hogy január elsejétől Brüsszelben Nagy-Britanniát úgy kezelik majd mint kívülállót.

Mindez mit jelent? Például azt, hogy a brit autóipart 55 milliárd fontos veszteség érheti öt év alatt, ha nem lesz egyezmény. Erre figyelmeztették Boris Johnsont, akinek mérlegelnie kell: el tud-e fogadtatni egy Brexit-megállapodást saját pártjával, illetve a brit parlamenttel. Egy északír képviselő arra hívta fel a figyelmet a Politicóban: lehet, hogy csak a Munkáspárt támogatásával lesz erre képes Boris Johnson, mert saját pártja is rémesen megosztott ebben az ügyben.

Mit szól ehhez az EU? Ursula von der Leyen az Európai Bizottság nevében megerősítette: az Európai Unió fel van készülve a megállapodás nélküli Brexitre annak ellenére, hogy a tárgyalásokon "valós előrehaladás történt". Ha nem lesz egyezmény, akkor kaotikus helyzet alakulhat ki a határokon, a pénzpiacokon és a termelési láncokban – épp akkor amikor a Covid–19-járvány következtében Nagy Britannia az elmúlt 300 év legnagyobb válságával néz szembe, és az Európai Unió sincs igazán jó bőrben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt