szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az uniós szerződések jelentik a B-tervet az Európai Bizottság számára – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője annak kapcsán, hogy továbbra sem körvonalazódik a megegyezés a költségvetéshez fűződő jogállamisági feltételek terén Magyarország és Lengyelország, illetve a többi 25 tagállam között.

Mindez azt jelenti, hogy az uniós alapokmányban rögzítettek szerint, amíg nincs új költségvetési jogszabály, addig a régi számokkal folytatódik tovább az EU működtetése. Eric Mamer hozzátette, hogy az Európai Bizottság “technikailag” készül fel arra, hogy nem a magyar és lengyel kormány által blokkolt keretek között kezdődik a következő hét év finanszírozása. Ilyen esetekben addig, amíg nincs új, elfogadott költségvetés, a 2020-as évet alapul véve, annak egytizenketted része válik elérhetővé minden hónapban. Tehát hónapról-hónapra történik a tervezés annak érdekében, hogy ha időközben elhárulnak az akadályok, akkor a következő hónap elsejétől már az új költségvetés léphessen életbe.

Ez az átmeneti megoldás azonban nagyon sok kérdést vet fel. Az előző hét évre tervezett költségvetési programokat nem lehet újra megnyitni, következésképpen a gyakorlatban a tagállamok számára csak nagyon korlátozottak az elérhető források. Az új, el nem fogadott költségvetés tartalmazza ugyanis azokat a programokat, prioritásokat, amelyekhez az EU pénzt szeretne rendelni. Az uniós intézmények működése biztosított, de nem fognak elindulni például a klímasemlegességet célul tűző, a közös védelmi, kutatás-fejlesztési, vagy a külső határok megerősítésére irányuló programok.

Hogy pontosan milyen összegekhez nem jut így hozzá például Magyarország, arról korábbi cikkünkben írtunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban