szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program három ütemű, de még az elsőt sem sikerült lezárni.

Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban beszélt róla először, hogy az ország mind a 175 járásában lesz tanuszoda, ahol pedig nincs, oda építeni fognak. Három évvel ezelőtt, egy csengeri uszoda átadóján már azt közölte: “a magyar fiatalok ügyei és az ő egészséges életmódra nevelésük Magyarország első számú nemzeti ügye, nincs ennél fontosabb dolog”.

A Népszava szerint ehhez képest igen lassan halad munka, hatalmas csúszások tapasztalhatók, egyes építkezéseket pedig botrányok kísértek. A 2014-es putnoki alapkőletétel során például az okozott felháborodást, hogy az akkori humánminiszter, Balog Zoltán esernyő alól figyelte, amint a gyerekek szakadó esőben mutatták be az ünnepi műsort. Balog viccelődve meg is jegyezte, hogy “legalább az eső feltölti a kiásott gödröt”.

Az uszodára négy évet kellett várniuk a helyieknek.

A Népszava szerint a köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program három ütemében összesen 51 új uszodát ígért a kormány, de még az első ütemet sem sikerült lezárni: a 25 tervezett épületből 20-at adtak át.

A napilap úgy véli, hogy az egész program a választási ciklusokhoz kötődik, mert bár az első ígéreteket 2013 végén, 2014 elején tették a kormánypolitikusok, az Emmitől megkapott adatokból az derül ki, hogy a 2020 augusztusáig megvalósult 71 beruházás (uszodák, tan- és tornatermek) több mint felét 2017-2018-ban adták át. A felépült 20 uszoda közül 10-et a 2018-as kampányhajrában adtak át. Emellett több olyan is akadt, aminek a szalagját a legutóbbi országgyűlési választás előtti napokban vágták át,

a közönséget viszont hetekig nem engedték be, mivel a próbaüzem csak ezt követően indult.

A Népszava azt írja, több jel utal arra is, hogy a helyszínek kiválasztása is főleg aszerint alakult, hogy az adott térség parlamenti képviselőjének mekkora volt a lobbiereje. Ezt erősíti, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az első ütemben négy tanuszodát kapott. A fejlesztésekről még 2018 előtt döntött a kormány, abban az időszakban, amikor a kisvárdai Seszták Miklós gazdasági miniszter volt a térség erős embere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz