szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Amikor Szájer József vasárnap bejelentette lemondását, az Európai Néppárt EP-frakcióján belül óriási meglepetést okozott a döntés, és ez így is maradt egészen addig, amíg ki nem derült az igazság. Függetlenül attól, hogyan távozott a képviselőcsoportból Szájer, ez a fejlemény kihathat a Fidesz helyzetére a legnagyobb európai pártcsaládban.

Az igen nagy magyarországi és nemzetközi visszhang ellenére jelenleg nem Szájer hirtelen távozása, de még csak nem is a folyamatosan feszült Fidesz–Néppárt-viszony okoz problémát a kereszténydemokrata közösségben, hanem a magyar–lengyel költségvetési vétófenyegetés. “Ez nagy tragédia lenne Európa számára” – mondta néppárti informátorunk és egyelőre egyáltalán nem látható a kiút ebből a csapdából.

Néppárti “töketlenkedés”

Szájer távozásával összefüggésben ismét megerősödtek azok a feltételezések, hogy a Fidesz magától hagyja ott a Néppártot, nem várja meg, amíg kiszavazzák. Igaz, ezen a téren még van körülbelül egyéves mozgástere – legalábbis a jelenlegi információink alapján. A Néppárt elnöke, a Fidesz által újabban folyamatosan becsmérelt lengyel Donald Tusk még tavasszal kijelentette, hogy ilyen kérdésben csak személyesen lehet dönteni, erre azonban a járvány nem ad lehetőséget. Hozzá kell tenni, hogy ennél valamivel fontosabb kérdésekben az állam- és kormányfők tanácsa, a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament is képes online értekezleteken és szavazásokon állást foglalni. Mindenesetre a Tusk által ismertetett forgatókönyv szerint valamikor 2021 őszén lehet megtartani azt a néppárti rendezvényt, ahol szavazásra bocsátják a Fidesz tagságát. Mert a téma változatlanul napirenden van, továbbra is érvényes az az indítvány, amely szerint 13 tagpárt kéri a magyar kormánypárt tagságának megszüntetését.

Donald Tusk
©

Ugyanakkor egyik – egyébként néppárti kötődésű – beszélgetőpartnerünk azt mondta, rossz nézni azt a “töketlenkedést”, ahogy a Néppárt a Fidesz ügyét kezeli. Szerinte a párttagságból való, 2019 márciusában megszavazott felfüggesztésnek nem sok értelme van, ha nem társul hozzá a parlamenti frakciójogok gyakorlásának a hasonló megvonása. Márpedig az érdemi munka és az érdemi befolyás terepe az Európai Parlament, ott azonban a Fidesznek parlamenti alelnöke és bizottsági alelnökei vannak és teljes jogú tagjai a képviselőcsoportnak. Egyedül Hidvéghi Balázst nem választották meg az Állampolgári Jogi Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnökének, hiába jelölte őt többször is a Néppárt, a többi párt bojkottálja a jelölés elfogadását.

Hidvéghi Balázs
©

Kívül tágasabb

Pedró López, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának szóvivője azt mondta az EUrológusnak, hogy ők is csak Szájer József közleményéből értesültek a lemondás tényéről.

Személyes döntésről van szó, így a képviselőcsoport nem kommentálja az ügyet

– mondta a szóvivő. Az mindenesetre nagyon szokatlan, hogy egy távozó képviselő nem a saját pártját, hanem az EP elnökét tájékoztatja elsőként – legalábbis hivatalosan. Ez is tovább mélyítheti a szakadékot a Fidesz és a Néppárt jelentős része között, különösen, hogy az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen olyan történés, amely fokozta a feszültséget.

Szájer ügye egybeesik a Deutsch Tamás kizárására vonatkozó kezdeményezéssel, Demeter Szilárd gázkamrás cikkével, és mindez abban az időben történik, amikor Orbán Viktor meg akarja vétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot"

– mondta megkeresésünkre Gyöngyösi Márton. A jobbikos EP-képviselő szerint Szájer hídépítő szerepe sok nehéz helyzeten átsegítette már a Fideszt, ez a jövőben hiányozni fog, de “ez azt is jelentheti, hogy eldőlt a Fidesz sorsa az Európai Néppárton belül”.

Szájer József
©

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa, volt EP-képviselő, a Facebookon arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak Szájer, hanem a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója, Gottfried Péter is távozik a miniszterelnök szűk köréből. Gottfried olyan politikus, aki nagyon hosszú ideje, 1989 óta foglalkozik európai ügyekkel és már az első Orbán-kormányban is ott volt a miniszterelnök mellett. Kiváló kapcsolatrendszerrel és jó stratégiai érzékkel megáldott szakembernek tartják. A Monetáris Tanács tagja lesz, a döntés azonban hirtelen jött, mert egy olyan személy – Báger Gusztáv – helyére ül be, akinek fél év volt hátra a hatéves mandátumából.

A Fidesz-keringő

Ebben a helyzetben a Fidesz előtt álló legvalószínűbb, leglogikusabb út az lenne, ha átülnének az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségébe (ECR). A Brexit előtt a brit kormánypárt képviselői voltak ennek a csoportnak a legnagyobb tényezői és szintén nagyon befolyásos volt a lengyel kormánypárt. A britek kilépésével a Jog és Igazságosság (PiS) párté lett az irányító szerep, ám a képviselőcsoportnak most csak 62 mandátuma van, vagyis hiába lépne be a Fidesz 13 képviselőjével, továbbra is a kisebb frakciók között lennének, amelynek semmilyen beleszólása nincs az európai folyamatokba.

Szigorúan elméleti síkon: abban az esetben, ha összeállnának a szélsőjobboldali, populista Identitás és Demokrácia frakcióval, még mindig csak mintegy 150 helyük lenne a 705 fős parlamentből, vagyis az áhított egyharmados blokkoló kisebbség is nagyon távoli álom lenne. Holott a 2019-es EP-választási kampányban a Fidesznek az európai nemzeti-konzervatív erők egyesítésével valami hasonló célja volt. Aztán a választók felülírták ezt a szándékot és folytatódhatott a Néppárton belüli kiszorítósdi, ennek vagyunk tanúi most is, például a Deutsch Tamással szembeni kizárási kezdeményezés formájában. De ebben az ügyben Szájer Józsefnek már nem osztottak lapot.

Vezető képünkön Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Comirnaty, tozinameran vagy BNT162b2 – Miért van ennyi neve egy Covid elleni oltásnak?

Comirnaty, tozinameran vagy BNT162b2 – Miért van ennyi neve egy Covid elleni oltásnak?

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács

Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács