Tetszett a cikk?

A lengyel kormánypárt szerint a külföldi tulajdonban lévő független, kritikus sajtó idegen érdeket szolgál.

24 lengyel helyi napilapból huszat ezentúl a hatalmas állami kőolajipari-energetikai konszern, az Orlen ad ki, amely megvette a Polska Press nevű céget eddigi német tulajdonosától, a Verlagsgruppe Passautól. Az Orlen kezébe került ezzel továbbá 120 helyi hetilap és 500 honlap 17 millió rendszeres látogatóval. A lengyel Molnak is nevezhető, folyamatosan terjeszkedő nagyvállalat nemrég megszerezte az egykori állami lapterjesztő utódját is, vagyis az egész országban megtalálható, háztartási cikkeket is kínáló újságárus-bódéiban befolyásolhatja, hogy melyik lapból mennyi fogyjon.

A jelenlegi lengyel kormánypárt 2015-ös hatalomra kerülése óta folyamatosan beszél a média repolonizálásáról („visszalengyelesítéséről”), közben a külföldi tulajdonban álló független, kritikus sajtóról azt állítja, hogy az valójában idegen érdekeket szolgál: tulajdonosaiét vagy az adott országét. E logika szerint a hazai tulajdon jelentené az igazi függetlenséget. Eddig azonban a kormány kevés sikert ért el, mert a legfőbb ellenfelének tartott tévécsatorna és bulvárlap amerikai érdekeltségű, és az USA nagykövetsége Trump elnök idején is élesen kikelt mindenféle átvételi szándék ellen. A mostani beszerzés viszont – amelyet formálisan még jóvá kell hagynia a versenyhivatalnak – nagy eredmény Jaroslaw Kaczynski pártja számára, mert a helyi újságokat Lengyelországban is sokan olvassák, befolyásuk talán nagyobb is, mint az ismert országos napilapoké és azok online kiadásáé.

Az Orlen tőzsdei cég, de a 27,5%-os állami tulajdon révén lényegében állami irányításúnak tekinthető, hiszen a többi tulajdonrész apró. Élén pedig az a Daniel Obajtek áll, akinek karrierjét egyesek Lengyelországban Mészáros Lőrincéhez hasonlítottták. De ez nem pontos: a 44 éves Obajtek, aki egy ismeretlen környezetvédelmi magánfőiskolán szerzett diplomát válságmenedzselésből, ugyan egy 5000 fős falu ismeretlen polgármestereként tört fel a csúcsra, de nem magánvállalkozóként, hanem egyre fontosabb állami cégek vezetőjeként. Az Orlent 2018 óta irányítja, és nyilvánvaló politikai megbízást teljesít azzal, hogy belépett a médiapiacra. Az eljárás más volt, mint amit a Fidesz alkalmazott itthon, de látszik, hogy a lengyel vezetők utánozni próbálják magyar barátaikat a média meghódításában.

A legnagyobb ellenzéki napilap, a Gazeta Wyborcza elkeseredett kommentárban vádolja személy szerint Angela Merkel német kancellárt, mert a kommentátor szerint az ő hallgatólagos beleegyezése nélkül a bajor vállalat nem adhatta volna el „autokratáknak a szabad médiát”. Megismétlődik a magyar Origo esete – írja Adam Michnik lapja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!