szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kigyulladt karácsonyfa, függöny és asztalterítő, tűzön hagyott karácsonyi vacsora - az ünnepi hangulat fokozódásával együtt a háztartási balesetek kockázata is megnő. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, milyen biztosítási lehetőségek érhetők el a piacon, ha nem akarjuk, hogy ingünk-gatyánk rámenjen a javítási költségekre egy baleset után.

A koronavírus-járvány gyakorlatilag bezárt minket az otthonunkba, ami egyben a magánélet és a munkavégzés legfőbb terévé vált. Gyakorlatilag mindent otthon csinálunk: dolgozunk, kikapcsolódunk, sportolunk, családi életet élünk és a végtelenségig sorolhatnánk a tevékenységeket.

A karanténnal pedig megnő a lakásbalesetek kockázata is, a karácsonyi sürgés-forgás pedig csak fokozhatja ezt a helyzetet. A legtöbb kárt tűzesetek okozzák ilyenkor otthonainkban: a rossz minőségű csillagszóró vagy hibás fényfüzér, esetleg a karácsonyfára aggatott gyertya erősen tűzveszélyes, ugyanígy az elszáradt adventi koszorú is okozott már tüzet az elmúlt években. De nemcsak a tűz okozhat kárt otthonunkban: hóvihar miatt sérülhet az ingatlanunk külső homlokzata, a téli időszakban pedig még vadkár is nagyobb eséllyel következik be. Ezekre az esetekre megoldás lehet, ha van megfelelő lakásbiztosításunk.

Érdemes megnézni, mire nyújt védelmet a lakásbiztosításunk

“Érdemes időről időre megvizsgálni, hogy milyen kockázatokra nyújt védettséget a meglévő biztosításunk és milyen összegben: könnyen elképzelhető például, hogy a kötés óta eltelt évek alatt gyarapodott a vagyonunk és az ingatlanon is végeztünk olyan munkálatokat, amelyek értéknövekedéssel jártak. Érdemes ezt a növekményt a lakásbiztosítás értékének is lekövetnie” – közölte a hvg.hu-val Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

A vállalat szakértői közel egy tucat biztosító ajánlatait vizsgálták meg, így kiderült: a karácsonyi időszakban jellemző kockázatok jelentős részét lefedik a lakásbiztosítások alapcsomagjai is, azaz például tűzkár és más elemi károk, mint például hónyomás, olvadás, vízkár vagy üvegkár ellen védve van az ingatlan annak szerződéskor megállapított biztosítási értékéig.

Legyünk ugyanakkor résen: a biztosítók bizonyos esetekben elállhatnak a szolgáltatástól. A már említett tűzkár esetén például több biztosító sem teljesít, ha az egy nem megfelelően bekötött vagy hibás elektronikai eszköz miatt következett be, de akkor is elúszhat a biztosítási összeg, ha súlyos gondatlanság miatt gyulladt ki otthonunk.

Biztosítónként eltérő az is, hogy az ingóságok szerepelnek-e biztosítással lefedett értékek között, és ha igen, milyen összegig. Tehát, ha féltjük a műszaki cikkeket, bútorokat, mindenképpen nézzük meg, hogy az aktuális szerződésünk nyújt-e védelmet ezen a téren.

Megjelentek a fogyasztóbarát otthonbiztosítások

Az otthonunkat érő károk fedezésére szolgáló lakásbiztosítások terén nagy változások indultak be idén, amelyek eredményeként jóval egyszerűbb lett a dolga annak, aki megbízható, értékes és átlátható lakásbiztosítást keres: megjelentek a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások. Ez idáig három ilyen termék nyerte el a Magyar Nemzeti Bank minősítését és további három van elbírálás alatt.

A fogyasztóbarát otthonbiztosításoknak több előnyük is van hagyományos társaikhoz képest:

  • magas szintű szolgáltatást kapunk, hisz olyan kockázatokra is kiterjednek, mint a betörés, vandalizmus, üvegkár.
  • Rendelkeznek felelősségbiztosítási elemmel,
  • a kárrendezés digitális csatornákon is végezhető,
  • a kárrendezés ideje 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, felette legfeljebb 10 munkanap lehet,
  • a szerződéskötéstől számított kilencedik hónaptól pedig 3 havonta módosíthatóak és felmondhatóak.

Ha ránk dől a fa, megégetjük magunkat vagy összevág a dísz

Lakásbiztosítással ráadásul nem csak az ingatlan és az ingóság védhető. A vizsgált biztosítók mindegyike kínál kiegészítő biztosításokat is, amelyek további kockázatokat fednek le. Ilyen például egy balesetbiztosítás, amely a háztartásban élők sérülése esetén nyújt összegtérítést, de ugyanígy biztosíthatjuk például a kerti bútorokat, a biciklinket, sőt, a növényeinket is.

Tervezzünk előre, ha biztosítást cserélnénk

Ha a fentiek fényében úgy döntünk, biztosítási csomagot váltunk, az alábbiakra figyeljünk oda:

  • váltás esetén, ha maradunk ugyanannál biztosítónál – csak új csomagot kötünk –, egyszerűbb a dolgunk, mivel általában elegendő egy szerződésmódosítás, főleg, ha magasabb díjú biztosításra váltunk.
  • Ha biztosítót váltunk, arra kell figyelnünk, hogy bármikor felmondhatjuk a szerződést, kivéve a szerződés évfordulóját megelőző 30 napban. Egyébként nincs akadálya felmondásnak, de arra figyeljünk, hogy a kérvényünk beérkezése se essen bele ebbe a 30 napos periódusba. Ha felmondtuk a szerződést, az az évfordulónkon megszűnik. Ahogy láthattuk, fogyasztóbarát lakásbiztosítások esetén ezzel sem kell foglalkoznunk és nem kell az évfordulóig várni, hiszen negyedévente módosíthatunk vagy szüntethetjük meg a szerződést.

Mérlegeljünk tehát, hogy eljött-e az ideje a lakásbiztosítás frissítésének: ha régóta ugyanazt a biztosítást fizetjük, nagy valószínűséggel már magasabb az értéke az ingatlannak és bekerülhettek olyan ingóságok, amelyeket nem árt bebiztosítani. A döntés előtt mindenképpen mérjük fel, hogy mire kell kiterjednie a biztosításnak és csak ennek ismeretében hasonlítsuk össze az elérhető ajánlatokat.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!