szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt NAV-vezetőt benzinkártyával fizette le egy cég, hogy ne legyen probléma az árucikkeik vámkezelésével.

Az ügyészség többszörösen minősített hivatali vesztegetés és más bűncselekmény miatt vádat emelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik korábbi igazgatóhelyettese és három társa ellen.

Az ügy előzményei 2016-ra nyúlnak vissza, amikor egy árucikkek vámkezeltetésével foglalkozó cégek képviselője egy benzinkártyát adott a NAV egyik korábbi vezetőjének, hogy az biztosítsa a társaságok áruinak "problémamentes" vámkezelését. A benzinkártya a cégek egyikének nevére volt kiállítva.

A volt NAV-vezető az üzemanyagkártyával 2016 októbere és 2017 júniusa között 58-szor tankolt, mintegy 850 ezer forintért.

A cég embere 2016 decemberében egy másik NAV-dolgozót, egy pénzügyőr főtörzsőrmestert összesen legalább 285 ezer forinttal fizetett le azért, hogy az pénzért cserébe elintézze bizonyos konténerek "gördülékeny" vámkezelését, és hogy a szúrópróbaszerű vámellenőrzések pedig elmaradjanak. A korrupciós ügyletet a járőr akkori élettársa is támogatta, a vesztegetési pénzből pedig ő is részesült.

A nyomozás során a volt NAV-vezető és az érintett cégek képviselője beismerő vallomást tett, a vámkezeléseknél eljáró pénzügyőr és élettársa tagadta a bűncselekmény elkövetését. A volt igazgatóhelyettes tette öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Borítóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden letette a hivatali esküt - kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást

Joe Biden letette a hivatali esküt - kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben