szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szegedi Tudományegyetem is elismerte, zajlanak tárgyalások a fenntartóváltásról. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint az egyetemek alapítványi fenntartásban jobban működnek.

A Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma egyhangúan támogatja a tárgyalások megkezdését a lehetséges új működési modell kialakításáról, jelenleg a belső egyeztetések és a kérdéskör vizsgálata zajlik – áll a Szegedi Egyetem közleményében.

Ezt azután adták ki, hogy megírtuk: mások mellett a Szegedi és a Debreceni Tudományegyetem is alapítványi fenntartásba kerülhet. Közleményük szerint "az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét a működési modell esetleges megújítása nem befolyásolja", ugyanakkor az egyetem számára előnyökkel járhat.

Amíg az ügyben nem hoznak döntést, nem nyilatkoznak. Pénteken a Debreceni Egyetem is elismerte, hogy tágyalnak a fenntartóváltásról. Megkerestük a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy miért tartják fontosnak a fenntartóváltást, ennek a lehetősége mikor merült fel, illetve helytálló-e az az információ, hogy a Pécsi Egyetem is ebbe az irányba mozdulhat el. Ez az egyetemi orvosi karok és egyetemi klinikák miatt izgalmas kérdés.

Megkeresésünkre az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt írta, a kormány a gazdaságfejlesztés és az innováció központi szereplőiként kezeli az egyetemeket, amelyek

rugalmasabb keretek között, versenyképesebben működhetnek alapítványi fenntartásban, gyorsabban reagálnak a térség gazdasági igényeire, így a diákok a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülnek.

Az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti az egyetemekkel stratégiai és fejlesztési terveiket – tették hozzá. Arra viszont nem válaszoltak, hogy milyen autonómiát kapnak ezek az egyetemek (Szegeden például információink szerint próbálják "körbesáncolni" az önállóságukat és nem engednék ki a kezükből a vezetőválasztást), illetve arra sem, hogy a fenntartóváltás után a dolgozók számíthatnak-e elbocsátásokra.

Az egyetemek valószínűleg már a következő tanévet alapítványi intézményként kezdhetik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja