Kásler "diadalvideója" alatt kérdezik a fogorvosok, hogy ők mikor számíthatnak béremelésre

Kásler "diadalvideója" alatt kérdezik a fogorvosok, hogy ők mikor számíthatnak béremelésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vállalkozóként dolgozó fogorvosok kimaradtak a béremelésből, így sokan csak alig 250 ezer forint körüli fizetést tudnak kigazdálkodni.

Sokasodnak a vállalkozóként dolgozó fogorvosok panaszai, melyeket az Emmi Facebook-oldalára feltöltött videó alá írtak. A felvételen Kásler Miklós tárcavezető beszél, azt ecsetelve, hogy “január elsején életbe lépett minden idők legnagyobb mértékű orvosi béremelése, a most elindult átfogó béremelési programnak köszönhetően két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik az orvosok bére”.

Az alapellátásban vállalkozóként dolgozó fogorvosok azonban kimaradtak az emelésből, annak ellenére is, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az ő esetükben is azt kérte: a kormány számukra is biztosítsa a fenntartható működéshez szükséges forrást. A videó alatt gyakorlatilag ugyanarról írnak: szomorúak, amiért kimaradtak az emelésből, és tudni szeretnék, esetükben mégis mikor kerül napirendre a bérrendezés kérdése.

A fiatal fogorvosok számára nem vonzó ez a fenntarthatatlan rendszer, ami előbb-utóbb az alapellátás megszűnéséhez fog vezetni”

– írja egy hozzászóló.

A Népszava december utolsó napjain arról írt, hogy az alapellátó fogorvosoknál csakis az alkalmazottként dolgozók kapnak többletpénzt, azaz a közfinanszírozott alapellátó fogászatok 85 százaléka kimarad az orvosbér-emelésből. A tárca ezt azzal magyarázta, hogy a fogorvosi praxisok finanszírozását 2010-től másfélszeresére emelték, idén év elejétől pedig havonta 380 ezer forint rezsitámogatást adnak. Ezzel azonban nem elégedettek a fogorvosok, és ezért írnak újabb és újabb hozzászólásokat az orvosbérekről szóló videó alá. A bejegyzés alatt egyébként több mint 300 komment szerepel.

Az érintett fogorvosok ugyanis hozzávetőlegesen havi egymillió forintot kapnak a NEAK-tól, ebből kell kigazdálkodniuk a kötelezően foglalkoztatandó asszisztens fizetését, az anyagköltséget, a rezsit és adott esetben a rendelő bérleti díját. Így azután sokuknak csak havi 200-250 ezer forintos fizetésük marad. Ennek a helyzetnek a rendezését várnák a tárcától ők is.

Hozzászólások