szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Befejeződött a Fiat Chrysler és a PSA hosszú egyesülési folyamata, a Stellantis névre keresztelt új vállalat a világ negyedik legnagyobb autógyára. Az új részvényekkel már a jövő hét elején kereskedni lehet.

Több, mint egy évig tartott az olasz-amerikai Fiat Chrysler és a francia PSA (korábban PSA Peugeot Citroen) véglegesítette az 52 milliárd dolláros üzletet. Az egyesülést 2019 októberében jelentették be, mától pedig – áll a közleményükben – az évente 8,1 millió autót gyártó vállalatbirodalom Stellantis néven működik tovább.

A céget a PSA vezére, Carlos Tavares vezeti tovább, a vállalat új részvényeivel Milánóban és Párizsban hétfőtől, New Yorkban pedig keddtől indul a kereskedés. Tavares az új vállalat élén az első sajtókonferenciát kedden tartja az után, hogy megkongatja a New York-i értéktőzsde harangját.

A befektetők figyelme elsősorban arra irányul majd, hogy Tavares hogyan oldja meg a csoporttal szembeni új kihívásokat – így például mit kezd a hatalmas, kihasználatlan gyártókapacitással és a lesújtó kínai teljesítménnyel.

Mindazonáltal az egyesülés egyik célja, hogy közösen nagyobb források bevonásával sikerrel álljanak át az elektromos autók gyártására. Azt is ígérik, hogy a Stellantis évente 6,1 milliárd dollár költséget lesz képes megtakarítani, mégpedig anélkül, hogy egyetlen gyárat is bezárna. A szinergiák 40 százaléka a platformok és hajtásláncok egységesítéséből, a kutatás és fejlesztés optimalizálásából származhat, 35 százaléka a beszerzések racionalizálásából, 7 százalék az értékesítési műveleteken való spórolásból, a többi általános költségcsökkentésekből ered.

A Stellantis célja, hogy az inkább a tettek, mint a szavak emberének tartott Tavares irányítása alatt az új konszern a világ két legnagyobb autógyártója, a Toyota és a Volkswagen igazi versenytársa lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében