szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Londonban a pénzügyi állásokban 49%-kal kevesebb az üresedés, mint tavaly – írja a Bloomberg. Ez a Brexit és a Covid–19-járvány együttes hatása, és félő, hogy tartós lesz.

16 335 állást hirdettek meg a Cityben tavaly, ez csaknem ötven százalékos csökkenés az előző évhez képest. "Ha a Brexit nem lett volna elég, akkor jött a koronavírus-járvány" – nyilatkozta a Bloombergnek a Morgan McKinley brit irodájának igazgatója. A pandémia miatt ezerszámra bocsátottak el embereket a pénzintézetek az egész világon. Mindenütt átálltak az otthoni munkavégzésre, ez pedig csökkentette London jelentőségét. "Ha nem kell bejárni Londonba, akkor csökkenhetnek a munkabérek, mert a dolgozók vidéken olcsóbban élnek és megspórolhatják a bejárási költségeket" – hangsúlyozza a Morgan McKinley igazgatója.

A Brexit sem segítette a City pozícióját. A nagy alkudozásban ugyanis háttérbe szorult London európai pénzügyi vezető szerepe, mert a britek nem ragaszkodtak hozzá igazán, az EU pedig örült annak, hogy a City pénzügyeinek egy része áttelepül a kontinensre. Ebből profitál Amsterdam, Frankfurt és Párizs is. A londoni City ellenezte a brit kilépést, most viszont meg kell innia a levét annak, hogy immár nem része az Európai Uniónak, és ezért nehezen játszhatja el Európa pénzügyi fővárosának szerepét a globális gazdaságban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét