szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos kedvezménnyel bővült januártól a kormány családtámogatási repertoárja, ezek között szerepel a tetőtér beépítést célzó csok támogatás is, amit akár egy többgenerációs ingatlan kialakítására is igénybe lehet venni. A maximum 10 millió forintos állami támogatás azonban nem minden esetben elérhető, emiatt az igénylés előtt érdemes alaposan átgondolni, hol van a legjobb helye a támogatásnak. A Bank360.hu szakértői segítenek eligazodni a tetőtér beépítés feltételeivel kapcsolatban.

Akár 10 millió forint állami támogatás is igényelhető a tetőtér beépítésére, ami a csokkal elérhető legmagasabb összeg. Három gyermek vállalása esetén ez az összeg akár 15 millió forint kamattámogatott lakáshitellel is kiegészíthető, vagyis egy háromgyermekes család akár 25 millió forintból is gazdálkodhat egy tetőtéri lakás kialakításánál. Az igénybe vehető támogatás összege a tetőtérben végzett munkálatok céljától és végeredményétől függ.

Különböző célok, eltérő támogatási összeg

Fontos tisztázni, hogy a tetőtér beépítésére több élethelyzetben is igényelhető a csok. Az első lehetőség az, amikor a tetőtér beépítése nem jár együtt az építmény térfogatnövelésével, illetve a munkálatok befejezése után nem jön létre új lakás sem. Erre eddig is volt lehetőség, és ezután is lesz, az alábbi támogatási összegekkel: 

 • egy gyermek esetén 600 ezer forint,
 • két gyermek esetén 1,43 millió forint,
 • három gyermek esetén 2,2 millió forint,
 • négy gyermek esetén 2,75 millió forint.

A második lehetőség, ami 2021. januártól valósítható meg: a tetőtér beépítésével egy teljesen különálló lakrész jön létre, mely kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, illetve külön bejárattal is rendelkezik. Vagyis egy teljesen különálló lakást kell kialakítani. Ha ez a cél, akkor

 • egy gyermek esetén 600 ezer forint,
 • két gyermek esetén 2,6 millió forint,
 • három gyermek esetén 10 millió forint az igényelhető támogatás.

Több pénz, több feltétel

A magasabb támogatási összeghez tehát egy különálló lakást kell kiépíteni a tetőtérben, ennek megfelelően a feltételek is szigorúbbak. Ezek a következők:

 • az új tetőtéri lakrész tulajdonosának a csok igénylőjének kell lennie; aki nem lehet ugyanaz, aki a földszinti lakrésznek a tulajdonosa,
 • a kialakított lakás hasznos alapterülete egy gyermek esetén minimum 40 négyzetméter, két gyermek esetén minimum 50 négyzetméter, három gyermek esetén pedig minimum 60 négyzetméter, ennél kisebb nem lehet,
 • a lakásnak rendelkeznie kell lakószobával, konyhával és fürdővel is,
 • az ingatlanra az állam javára 10 évre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be, mint minden csokkal vásárolt ingatlan esetén.

“Saját tulajdonban lévő ingatlanban tehát nincs lehetőség a magasabb támogatás igénylésére, még akkor sem, ha egy külön bejáratú lakás kialakítása a cél” - mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője. Az igénylő szüleinek a házában viszont kialakítható a lakás a megemelt támogatási összeg segítségével, így jön létre a többgenerációs otthon; a földszinti lakrész tulajdonosai ebben a felállásban a nagyszülők, a tetőtéri lakás tulajdonosai és lakói pedig az igénylők és gyermekeik.

Nem biztos, hogy a csok az egyetlen megoldás

A csok mellett más támogatási lehetőségek is elérhetők, ha a tetőtér beépítése a cél. Önálló lakás kialakításához akár a babaváró hitel is felhasználható, amivel egy fiatal házaspár maximum 10 millió forint kamatmentesen törleszthető kölcsönhöz jut hozzá; bizonyos élethelyzetben pedig akár a teljes hitelösszeg vissza nem térítendő támogatássá alakítható. Ha az igénylés pillanatában a feleség már gyermeket vár, akkor három évre szüneteltethető a törlesztés, vagyis el sem kell kezdődik a visszafizetés. Ha a törlesztési moratórium időszakában újabb gyermekük születik, akkor az állam elengedi a fennálló tartozás 30 százalékát, valamint ismét lehet kérni a törlesztés szüneteltetését, újabb három évre. A harmadik baba érkezésénél az állam a teljes fennálló tartozást elengedi, így akár úgy is igénybe lehet venni a babaváró hitelt, hogy a családnak egy forintot sem kell visszafizetnie belőle.

A gyermekek ideális időzítésével számolva így végeredményben ugyanott tart a család, mintha 10 millió forint csok támogatást vett volna fel; azzal a különbséggel, hogy a babaváró hitel segítségével kialakított ingatlanra nem vonatkoznak a csok szigorú szabályai - vagyis nem kötelező 10 évig benne lakni, és akkor adják el vagy adják ki, amikor szeretnék.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente