szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Biden-kormány nagy feladata az amerikai Kína-politika megalkotása lesz, a szövetségesek felé való visszafordulás várható.

Holnaptól egy picit más Amerikára fogunk ébredni – értékelte Joe Biden elnöki beiktatását Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Biden személyében centrista, középosztályra támaszkodó jelölt kerül hatalomra, akitől adóemelések várhatók, a társasági- és felső jövedelemadó-kulcsok emelkedhetnek.

Hatalmas élénkítés jön

A Biden-kormány egy 1900 milliárd dolláros (az amerikai GDP 5-10 százalékára rúgó) mentőcsomagot már bejelentett. A lakosság fejenként 2000 dollár egyszeri támogatást kap, marad a megemelt, heti 400 dolláros munkanélküli segély, a minimálbért pedig duplázzák óránként 15 dollárra.

Jelentős infrastruktúrafejlesztések várhatók, bár vitatott, milyen állapotban van egyáltalán az USA infrastruktúrája – akad, aki szerint borzasztóan leépült, mások szerint remek állapotban van.

Az USA azonnal visszalép a párizsi klímaegyezménybe, Biden 2050-re nettó klímasemlegességet ígért. Ez máris okozott némi tőzsdei ralit az ilyen cégek körében.

Folytatódik a pénznyomtatás

Vannak azért kockázatok a jövővel és Biden-elnökséggel kapcsolatban – figyelmeztet Török Lajos. Például a bizonytalan munkaerőpiaci folyamatok. A lakosságnak osztott támogatások miatt erősödhet az infláció. A hozamgörbe felfele tolódhat, vagyis magasabb állampapírhozamok várhatók.

A Biden-kormány előtt álló nagy kihívás a külpolitika, elsősorban a Kína-politika. Washingtonnak Kínát már egyértelműen kihívónak kell tekintenie. Azonban Biden alatt az USA ismét a szövetségesei felé fordulhat, ellentétben a Donald Trump-féle, mindenkivel konfrontálódó politikával.

Az USA-ban kamatemelés 2023 előtt nem nagyon várható. A jegybank szerepét betöltő Fed eszközvásárlási programjának esetleges visszafogása nagy kérdés lesz a második negyedévben, de ez a járvány és a válság lefutásától függhet.

A dollár jelentősen gyengült 2020 során. Ez folytatódhat, a pénznyomtatás miatt rengeteg pénz került a gazdaságba, likviditásbőség van – figyelmeztet Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője. A pénznyomtatás folytatódhat, sőt felpöröghet, a dollár gyengülése az egész évet meghatározhatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mucsi Zoltán lesz a narrátora egy Trianonról szóló animációs filmnek

Mucsi Zoltán lesz a narrátora egy Trianonról szóló animációs filmnek

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

Ne az alagsorban keresse a jegypénztárat a Keleti pályaudvaron

Ne az alagsorban keresse a jegypénztárat a Keleti pályaudvaron