szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyarországnak szánt 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot fordítanak a felsőoktatásra, ennek közel kétharmadát infrastruktúra- és eszközfejlesztésére.

A magyarországi egyetemek egyértelműen nyertesei lesznek az unió helyreállítási alapjának, a Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot ezen intézmények használhatnak fel fejlesztésekre 2021 és 2026 között a kormány döntésének köszönhetően – idézte az MTI Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki pénteken, Kaposváron beszélt erről.

A miniszter szerint példátlanul nagy forrásról van szó, az összeg négyszer akkora, mint amennyi az unió előző költségvetési időszakában érkezett a felsőoktatás és kutatás támogatására az unióból. A pénzt az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

Az egyetemekre szánt milliárdokról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt péntek reggeli szokásos rádióinterjújában.

Palkovics szerint a pénzből

  • 955 milliárdot költenek infrastruktúra- és eszközfejlesztésére,
  • 382 milliárdot az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra;
  • 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre.

Palkovics László szerint azt várják, hogy támogatás révén a felsőoktatás megfelelően látja el majd szakemberekkel a magyar gazdaságot, a magyar közösség érdekeit, néhány egyetem pedig bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé.

Ennek a Magyarországról alkotott kedvező kép mellett abból a szempontból is van jelentősége, hogy a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek megjelenésének feltétele egy kívülről jól látható, jól működő felsőoktatás és innovációs ökoszisztéma - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát