szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a cég nem árulja el a szállítás ütemezését, belsős források állítják, hogy nagyon sok oltóanyag még mindig hiányzik abból, amit ígértek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Még mindig nem szállította le az Európai Uniónak ígért tízmillió Covid-vakcinát a Pfizer abból az adagból, amit decemberben ígért az Európai Uniónak de az Egyesült Államokban is harmadával kevesebb jutott a megbeszéltnél.

A késés újabb csapás az uniónak, ami felé korábban az AstraZeneca és a Moderna is jelezte, késni fognak a szállítmányok, de a Reuters szerint kérdéseket vet fel arról, mennyire hatékony a vakcinaexport-rendszer, ha még mindig nem lépett életbe egyetlen szankció sem emiatt.

Múlt hét közepére a Pfizer 23 millió dózist szállított ki az unió tagállamaiba, ez tízmillióval kevesebb a február közepére ígértnél a Reuters egyik forrása szerint.

Cég nem kommentálta az értesülést, mondván, a szállítási ütemezés bizalmas információ.

A Pfizer BioNTech-kel közös vakcináját december 21-én engedélyezték az Európai Unióban, egy nappal később már arról volt szó, a hónap végéig 12,5 millió dózist fognak kiszállítani. Ebből végülis kétmillió jött össze nagyjából. Egy tisztségviselő állítása szerint a vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a hiányt márciusig pótolja. 

Az Unió két szerződésben összesen 600 millió adagot kötött le a cégnél.

Közben a gyártásban részt vevő BioNTech bejelentette, növelik az uniós vakcinaszállítást, a tervezettnél 200 millióval többet visznek ki – írja az MTI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton