szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Hiány és rég nem látott áremelkedés az acélpiacon az USA-ban, ahol most mindenki Joe Biden döntésére vár: megszűnik-e a Donald Trump által bevezetett 25 százalékos büntetővám a kínai acélra?

68 százalékkal magasabbak az acélárak az Egyesült Államokban, mint a globális gazdaságban, miután tavaly augusztus óta 160 százalékkal nőttek az árak az országban. A kínainál pedig kétszer olyan drága az amerikai acél, pedig az ázsiai óriásban is jelentős áremelkedést regisztráltak – írja a Reuters, amely szerint a tavalyi leállás után egyszerre kezdtek el ismét dolgozni a gyárak, ami annyira megnövelte az igényt, hogy óriási hiány keletkezett és elszálltak az árak.

Az amerikai acélgyártók azért is lobbiznak Joe Biden elnöknél, hogy fenntartsa a Donald Trump vezette kormányzat által bevezetett büntetőtarifákat, így helyi terméket vásároljanak a cégek. Csakhogy a 25 százalékos büntetővámmal is megéri Kínából acélt importálni, mert mára akkora lett árkülönbözet – írja a lap.

Ezért aztán 18 százalékkal nőtt az USA acélimportja tavaly. Jelen pillanatban ráadásul nem is csak a tarifák, hanem a logisztikai problémák hátráltatják az importot az Egyesült Államokban, ahol kevés a konténer. Júniusra mégiscsak mindenki az acélimport további növekedésére számít az acéliparban, ha fennmarad az áruhiány a piacon.

Persze nem mindenki jár rosszul: az acélgyártók részvényeinek értéke 65 százalékkal nőtt a tőzsdén múlt augusztus óta, sőt a Fitch tőzsdeminősítő szerint az USA acélgyártó cégei 45 százalékos profitrátát értek el januárban, így nagyon valószínű, hogy ez a negyedév az eddigi legjobb profitot hozza az amerikai acélgyártóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Pénteken jelenik meg a Samsung legbiztonságosabb telefonja

Pénteken jelenik meg a Samsung legbiztonságosabb telefonja

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét