szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába nőttek év végén a beruházások, éves szinten 3,8 százalék volt a visszaesés. Az év végét többek közt az állam közigazgatási és egészségügyi beszerzései tolták meg, és a versenysporttal kapcsolatos beruházások.

A 2020 első három negyedévére jellemző visszaesést követően a IV. negyedévben a fejlesztések volumene emelkedett, az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,5, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 4,8 százalékkal. A beruházások újbóli felfutását elsősorban a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Közigazgatás, egészségügy, versenysport

2020 utolsó negyedévében 2019 utolsó negyedévéhez képest a beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 3,6 százalékkal csökkent, amiben meghatározó szerepet játszott, hogy a külföldi érdekeltségű vállalkozások továbbra is visszafogták fejlesztéseiket. Ugyanakkor a beruházások 18 százalékát realizáló költségvetési szerveknél az új tárgyi eszközök vásárlásai nagymértékben, 10 százalékkal emelkedtek a bázisidőszakihoz képest.

A beruházások volumenváltozása az egyes nemzetgazdasági ágakban eltérően alakult. A legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek közel negyedét megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 24 százalékkal bővült, köszönhetően elsősorban a meghatározó súlyú lakásépítések kiemelt növekedésének. Emellett a bérbeadást szolgáló üzleti létesítményekbe (pl. kereskedelmi egységek) történő beruházások is – mérsékelten – emelkedtek.

Az államháztartás összességében pozitívan járult hozzá a nemzetgazdasági beruházások változásához.

A negyedik legnagyobb súlyú területen, a közigazgatásban 21 százalékkal nőtt a volumen.

A járványügyi helyzettel is összefüggésben a fekvőbeteg-ellátási terület kiugró tárgyieszköz-vásárlásai révén az egészségügyi szolgáltatások területén szintén kiemelkedően (23 százalékkal) nőttek a fejlesztések.

Az oktatás és az állam által dominált, hatodik legnagyobb súlyú művészet és szabadidő területén egyaránt 20 százalékkal növekedett a tárgyidőszaki teljesítményérték, ez utóbbinál ismét meghatározó szerepet játszottak a versenysporttal kapcsolatos beruházások.

Több közepes súlyú nemzetgazdasági ágban számottevően csökkentek a fejlesztések. A mezőgazdaság beruházásai lényegesen visszaestek (26 százalékkal), itt az állattenyésztéssel vagy növénytermesztéssel foglalkozó, nagyobb létszámú vállalatok mérsékelték leginkább a fejlesztési ráfordításaikat. Jelentősen (28 százalékkal) csökkentek a beruházások az energiaiparban, elsősorban a villamosenergia-termelés területén.

Néhány kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban kiugró bővülést regisztrált a KSH a beruházási teljesítményértékben.

Az információ, kommunikáció területén a beruházások nagymértékben nőttek (28 százalékkal), amiben szerepet játszott telekommunikációs hálózatok modernizálása is.

A pénzügyi tevékenység beruházásai szintén növekedtek (8,6 százalékkal), nagyrészt informatikaieszköz-beszerzések nyomán. Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek járműbeszerzéseiknek is köszönhetően 21 százalékkal növelték fejlesztéseiket.

Éves szinten 3,8 százalék volt a visszaesés

Az év utolsó negyedéve ugyan jobban alakult, mint a megelőzők, de az éves átlagot ez már nem tudta megmenteni. 2020 egészében 2019 egészéhez képest a nemzetgazdasági beruházások volumene 3,8, ezen belül az építési beruházásoké 2,8, a gép- és berendezésberuházásoké 5,4 százalékkal mérséklődött.

A beruházások mintegy 54 százalékát jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 7,5, a költségvetési szerveknél 5,0 százalékkal csökkent a beruházási teljesítmény.

Az év egészét tekintve négyet kivéve az összes nemzetgazdasági ágban visszaestek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték több mint negyedét realizáló feldolgozóiparban 8,1, a szállítás, raktározásban 9,5 százalékkal kisebb, ezzel szemben a nemzetgazdasági beruházások ötödét jelentő ingatlanügyletek területén 16 százalékkal nagyobb lett a volumen. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások közel hattizedét tette ki.

A negyedik legnagyobb beruházási területnek számító közigazgatás, védelem nemzetgazdasági ágban szinte nem változott (–0,2 százalék), az ötödik legnagyobb kereskedelem, gépjárműjavításban pedig csökkent (–9,3 százalék) a volumen.

A fejlesztések a második legnagyobb mértékben – a járványhelyzettel is összefüggésben – az egészségügyi szolgáltatások területén nőttek (15 százalék). Ugyanakkor kiugró mértékű visszaesést regisztrált a KSH több, kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban, így például az egyéb szolgáltatások területén 35, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 16 százalékkal esett vissza a volumen.

Matolcsy György jegybankelnök a 2020-as gazdasági visszaesés felét a kormány nyakába varrta,

mivel szerinte az államnak többet kellett volna beruházásokra és fogyasztásra költenie. Eközben a kormány hatalmas hiányt csinált a központi költségvetésben, az államadósságot így történelmi magasságokba katapultálta. Igaz, a nagy költekezés jórészt év végére esett – ahogy az a békeévekben már megszokottá vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason

Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban