Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybank elnöke összefoglalta, mit csinálhatott volna jobban a kormány 2020-ban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején nagyon optimista volt előrejelzéseiben – ismerte el Matolcsy György jegybankelnök a Monetáris Tanács utolsó 2020-as kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón. Matolcsy értékelése szerint a jegybank két előfeltevés alapján volt optimista:

  • A járványnak nem lesz második hulláma,
  • A kormány fel tudja pörgetni az állami beruházásokat és a közösségi fogyasztást.

Egyik sem jött be.

A gazdasági visszaesés négy tényezőn múlt, illetve a jövőre nézve ezeket a tényezőket kell szem előtt tartani:

  • A járvány második hulláma önmagában 3 százalékkal vetette vissza a magyar gazdaságot, vagyis a 6-6,5 százalékos recesszióból 3 százalékpontért felel.
  • A közösségi (állami) fogyasztást növelni kellett volna, mint Németországban, ezt a magyar kormány nem tudta elérni. Ez egy százalékpontnyi visszaesésért felel.
  • Az állami beruházások felpörgetése nem történt meg. Az eredmény 1,4 százalékponttal nagyobb recesszió.
  • A lakáspolitika terén „műhiba” történt – mondta Matolcsy. Az új lakások áfájának visszaemelése 27 százalékra volt ez a hiba, e nélkül 0,5-0,6 százalékponttal kisebb lett volna a visszaesés. [A kormány 2021-től visszaállítja az 5 százalékos áfát – a szerk.]

Azok az országok, például Románia és Lengyelország, amelyek az elmúlt tíz évben nagyobb növekedést értek el, mint Magyarország, most a válságban kisebb visszaesést regisztrálhattak. A tanulságokat ebből le kell vonni – mondta a jegybank elnöke.

Matolcsy még 1+3 következtetést adott elő:

  • „A jövő mindig más, mint a múlt.”
  • Ami jó volt a növekedés elmúlt tíz évében, nem biztos, hogy elég lesz a következő tíz évben. Több fog kelleni.
  • Strukturális átalakításokra lesz szükség, amiket ráadásul előre kell hozni. [2022-ben országgyűlési választás lesz Magyarországon, a kormányok jellemzően nem szívesen fognak reformokba a ciklusok végén – a szerk.]
  • A gazdasági, államháztartási egyensúlyt nem szabad elfelejteni. Matolcsy szerint 2022-ig a növekedés helyreállítása fog számítani, de onnantól helyre kell állítani az egyensúlyt, az államadósságot nem szabad elengedni. „Az adósság mindig adósság marad.” [A Pénzügyminisztérium a minap árulta el, hogy 2021-re is a vártnál jóval magasabb, a GDP arányában 6,5 százalékos hiányt tervez.]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre