szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Ahol csak tud, spórolni kénytelen a budapesti közlekedésszervező cég, melynek új vezetője, Walter Katalin politikai csörtékről, fővárosi beruházásokról és az önbecsülés visszaszerzéséről is beszélt a HVG-nek.

Hol van mód költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre?

Ahogy a BKV, úgy a BKK is nullaszázalékos emelési ajánlattal megy neki a bértárgyalásoknak, egész egyszerűen nem enged mást a járvány, a válság és a megszorítások együttes hatása. A beruházásokat is alaposan átnézzük, felállítunk egy prioritási listát. A működés fenntartása az elsődleges, ugyanakkor látni kell, hogy a BKK 10 éves, számtalan fontos rendszerelem mostanra elavult.

Előfordulhat, hogy az üzemeltetésből kell engedni, és mondjuk járatritkításokat vagy elbocsátásokat kell végrehajtani?

Csoportos létszámleépítést a főváros semmiképpen nem támogat, ilyen nem lesz – bár az ember újra meg újra felteszi ezt a kérdést egyes megüresedő státuszok kapcsán. Már megléptük – kicsit későn, mert nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs semmiféle információnk – az este 8 utáni kijárási korlátozásokhoz jobban illeszkedő menetrendet, amivel komoly milliókat tudunk megfogni. Mindenképpen el akarjuk kerülni, hogy egy esetleges későbbi nyitásnál nem fenntartható, fűnyíróelv-alapú járatritkításokat hajtsunk végre.

A hatóság több közbeszerzésnél talált problémákat mostanában. Nagyon szigorúak, vagy önök hibáznak többet?

Árgus szemekkel figyelnek, és biztos előfordulnak hibák is, a kollégák nagyon nagy nyomás alatt dolgoznak. A munkaszervezésben javulnunk kell, hiszen pontosan tudjuk: mindent másképp vizsgálnak, mintha egy másik város cégéről lenne szó.

Milyen az együttműködés a Vitézy Dávid vezette agglomerációs Budapest Fejlesztési Központtal?

Szakmai szinten abszolút kiegyensúlyozott az együttműködés. Azért ez egy kis közeg, sokan ismerik egymást, többen dolgoznak olyanok a BFK-nál, akik a BKK-nál szocializálódtak.

Vitézy elcsábította a BKK szakembereit?

Mentek el munkatársak. Reméljük, ezt sikerül megállítani. Bizonytalan közegben, amikor kevés a pénz, nehéz jó csapatot építeni, de szerencsére megvannak azok az elkötelezett kollégák, akikre lehet alapozni.

Az interjú teljes terjedelmében az e heti HVG hetilap Gazdaság rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Megérkezett a Huawei első autója

Megérkezett a Huawei első autója