szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kormányközeli szereplők jutottak be a felszámolói piacra a tényfeltáró portál legújabb cikke szerint.

Több kormányközeli üzletember és egy fideszes politikus is a nyertesei között van annak a pályázatnak, amelyen eldőlt, hogy kik végezhetnek felszámolásokat a következő években – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

A kormány múlt csütörtökön, a legújabb járványügyi intézkedések napján adott ki egy közleményt a pályázat eredményéről. A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő a piacon. A Direkt36 a listát átvizsgálva azt találta,

hogy a nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli figura érdekeltsége.

A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, a portál által idézett piaci források szerint az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok.

A nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég, amely egy fideszes politikus, Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban fideszes parlamenti képviselő volt, jelenleg a jegybank felügyelőbizottságának elnöke.

A nyertesek között van egy Seszták Miklós korábbi miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége is, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban. A pályázati eljárással kapcsolatban több kérdést is feltett a Direkt36 a kormánynak és Sesztáknak is, de ezekre nem érkezett válasz.

A portál szerint a jövőben felszámolásokat végezhet a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft. A cég egyik tulajdonosa Tasnádi László volt belügyi államtitkár. Tasnádi a posztjáról 2016-ban mondott le, miután Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú államtitkárt pont október 23-án léptették elő.

De a nyertesek között feltűnnek olyan szereplők, akik Mészáros Lőrinc birodalmához kötődnek.

Ilyen a Prima Liquidator Kft., amely a pályázati győzelmét már a honlapján is feltünteti. A cég egyik tulajdonosa Gál Miklós, aki Mészáros Lőrinc cégbirodalmában tölt be meghatározó pozíciókat. Tavaly június végéig az Opus Global általános vezérigazgatója volt, a Hunguest Hotels Zrt.-nek jelenleg is az igazgatósági tagja, és résztulajdonos a kormánnyal szimpatizáló Tv2-ben is.

A Prima Liquidator Kft. a Direkt36-tal azt közölte, hogy komoly tapasztalatuk van a felszámolások terén. Gál ugyanis egy olyan felszámolócégnek is tulajdonosa, amely az előző, hét évvel ezelőtti pályázaton is nyert.

Ugyanehhez az érdekkörhöz tartozik a Csődtanácsadó Menedzser Kft., amely szintén nyert a felszámolói pályázaton. A cég egyik tulajdonosa Nagy Szilvia. Ő Gál Miklóssal és a Takarékbankot irányító Vida Józseffel közösen birtokolja az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t, amely a TV2 egyik tulajdonosa. A Csődtanácsadó Menedzser Kft. a portállal azt közölte, hogy már az előző pályázaton is indultak, akkor azonban még nem nyertek.

A felszámolás egy jelentős, évi 3-6 milliárdosra becsült piac, amelyen az állami felszámolócég mellett mostantól mindössze 90 cég működhet. A piacon arra számítanak, hogy a járvány miatti gazdasági problémák eredményeként hamarosan felpörögnek majd a felszámolások, tehát a felszámolócégek ezzel jól fognak járni – írta a portál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Bűnbakok a magyar kormány szemében, de az EU szabadságzónát kínál a melegeknek

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada