Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szokatlan módon a kormány módosíttatja az országgyűléssel a valóságtól elszakadt költségvetést. 2021-ben az államháztartási hiány nemhogy a GDP 2,9 százaléka, de nem is 6,5 százaléka, hanem 7,5 százalék lesz. Úgy, hogy a második félévre jelentős gazdasági visszapattanást várnak. A pénzügyminiszter köti az ebet a karóhoz, hogy a korai költségvetés a kiszámíthatóságot szolgálja, idén is e szerint járnak el.

„Óhatatlan, hogy amikor drasztikus egészségügyi korlátozás van – márpedig a tavalyi második hullám átnyúlt erre az évre, és elindult a harmadik hullám is –, akkor ez a gazdaságot is jobban fogja érinteni. Emiatt módosítani kell a büdzsét, erre készülünk, ennek előkészítő munkái zajlanak” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban.

Varga nyilatkozatában az az érdekes, hogy a kormány mindeddig nem módosíttatta a költségvetési törvényt az országgyűléssel, mindössze saját hatáskörben „átcsoportosításokat” hajtott végre. Se a 2020-ast, se a 2021-es törvényt nem módosíttatták, annak ellenére sem, hogy azok menet közben messze elszakadtak a valóságtól. A hatályos jogszabályok szerint – ahogy arra a pénzügyminiszter is utalt – a költségvetés kereteinek meghatározása az országgyűlés joga, nem pedig a kormányé.

A kormány még 500 milliárddal többet költhet

„Most úgy számolunk, hogy a tavaly elfogadott költségvetésben szereplő 2,9 százalékos, majd a télen jelzett 6,5 százalékhoz képest a hiány 7,5 százalékra emelkedik” – tájékoztatott Varga Mihály. Való igaz, a kormány decemberben már jelezte, hogy a tavasszal a költségvetési törvénybe beleírt, a hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékára várt hiány inkább 6,5 százalék lesz 2021-ben. A hiánycél (illetve a kiadási főösszeg) egyébként olyan költségvetési sarokszám, aminek módosítására csak az országgyűlés lenne jogosult.

A hiánycél további egy GDP-százalékos felemelése számszerűen azt jelenti, hogy a kormány nagyjából fél ezer milliárd forinttal nagyobb mínuszra számít. Mármint annál, amire decemberben számított.

Ráadásul úgy, hogy immár gyorsabb GDP-növekedést, így magasabb GDP-t várnak 2021-re, mint decemberben. „Azzal, hogy Európában éllovasok vagyunk az átoltottságban, és látótávolságon belül van a gazdaság újranyitásának lehetősége, meglepetésszerűen gyors lehet a magyar gazdaság visszaállása a növekedési tartományba.

Meglepő számokat várunk a második fél évben. A mostani számításaink arról szólnak, hogy a növekedés az év egészében 4–5 százalék között lehet

– mondta Varga.

Varga szerint a visszapattanás egyrészt a sikeres gazdaságpolitika (vagyis a kormány és a jegybank) érdeme lesz, továbbá a „meglódulást most segítheti az is, hogy korábban a fogyasztás visszaesett, s a lakossági oldalon megtakarítások keletkeztek. Ezek egy része a tőzsdére, bankbetétekbe, befektetési alapokba vagy épp állampapírba került, de

nincsenek kétségeim afelől, hogy ezen megtakarítások egy részét az elmulasztott fogyasztások pótlására fordítják majd, ezzel is támogatva a gyorsabb kilábalást.

Az első negyedév pocsék lesz, aztán a bázishatás kozmetikáz, aztán jön a visszapattanás

„Ha nagyon új fejlemények nem történnek” a pénzügyminisztériumban az idén 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 7,5 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak, míg a GDP-arányos államadósság 1–1,5 százalékkal eshet, tehát 80 százalék alá juthat. 2022-ben akár 5 százalék fölötti gazdasági növekedés is megvalósulhat.

Varga szerint az idei év második felétől meglepően gyors lesz a gazdasági növekedés. De a jó számok már hamarabb is jöhetnek, hiszen az idei második negyedévben szinte bizonyosan két számjegyű lesz a növekedés. „Ebben szerepe van persze a tavalyi első hullám miatt mélybe zuhanó bázisadatnak is” – ismeri el a pénzügyminiszter

Az első negyedévi adat azonban nem lesz fényes, a minisztérium szerint

a tavalyi negyedik negyedévinél jelentősebb visszaesés jöhet.

(Akkor éves alapon 4,3 százalék volt a visszaesés.)

A kiszámítható kiszámíthatatlanság

A Fideszt rendszeresen kritika éri, amiért a következő évi költségvetést a kormány már tavasszal elkészíti, az országgyűlés pedig már a nyári szünet előtt elfogadja – vagyis nagyon korán, mikor még az adott évi folyamatok sem látszanak tisztán, nemhogy a következő éviek. Varga szerint ettől a gyakorlattól az idei évben sem kívánnak eltérni, magyarázatként pedig azt mondta el, mit a gyakorlat bevezetése óta mindig: az „előrehozott tervezés előny a piac szereplőinek, miért adnánk most fel ezt a lehetőséget”?

A kormány – és személyesen Varga Mihály – magyarázata szerint a korai költségvetés előnye, hogy kiszámíthatóságot hoz. Azonban a kormány – és személyesen Varga Mihály – mind a mai napig nem támasztották alá érvekkel,

hogyan lenne kiszámítható a költségvetés, ha egyszer végül a teljesülése köszönőviszonyban sincs a törvényben rögzített számokkal?

A különbség különösen éles volt 2020-ban, de a megelőző években is napi gyakorlat volt a korán elfogadott költségvetés menet közbeni (jelentős) reszelgetése.

Meghosszabbíthatják a hitelmoratóriumot

Ami a pontos menetrendet illeti, Varga tájékoztatása szerint május 4-én fogják benyújtani a parlamentnek a 2022-es költségvetési törvényjavaslatot. Már elindult a tervezési körirat, jelenleg a tárcákkal egyeztetnek, ezt követi majd a kormány végleges jóváhagyása és a Költségvetési Tanács tájékoztatása. Május 4-én a fő kötetet kapja meg a parlament, a fejezeti kötetek benyújtása pedig május 14-ig fog megtörténni. Ezzel párhuzamosan módosítják a 2021-es költségvetést is. „Ez egyszerűbb feladat lesz, mivel a módosítások nagy része már megtörtént a veszélyhelyzet időszakában hozott kormányrendeletek révén. A módosítással jórészt csak át kell vezetni a veszélyhelyzet alatt született döntéseket” – mondta Varga. „A veszélyhelyzet hivatalosan május 23-ig tart, amennyiben – mint reméljük – nem kell meghosszabbítani az intézkedést, eddig kellene elfogadnia a parlamentnek a 2021-es költségvetés módosítását.”

A jövő évi adótörvények is májusban kerülnek a parlament elé, de nagy meglepetések Varga ígérete szerint nem lesznek.

Az új szabályok inkább az adóadminisztráció területén hoznak érdemi változást, nem készülünk az adókulcsokat vagy -mértéket érintő változásra

– mondta.

2021-ben a hitelmoratórium további hosszabbítását a pénzügyminiszter nem zárta ki: „Ez nagymértékben függ attól, mikor tudunk nyitni. A kormány szándéka szerint a nyitás két és fél milliós átoltottsággal indul, de ez csak a kezdőpontja lesz a gazdaság újraindításának. Van három hónap a hitelmoratóriumból, a helyzetet figyelve folyamatosan egyeztetünk a gazdasági szereplőkkel, köztük a Magyar Bankszövetséggel is.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet