szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A börtönben halt meg 82 évesen a világ egyik legnagyobb csalója.

82 éves korában elhunyt Bernie Madoff – írta az AP.

Madoff a pénzügyi történelem egyik, ha nem a legnagyobb csalója volt. 1960-ban, 22 évesen alapította meg tőzsdei cégét, a Bernard L. Madoff Invetsment Securitiest, és annyira sokra vitte, hogy még a Nasdaq elektronikus tőzsde igazgatója is lett. Az 1980-as évektől azonban a cég egy nagy Ponzi-csalássá szélesedett. Ez a csalássorozat a piramisjátékra hasonlít, annyi különbséggel, hogy nem a becsapottak szervezik be a következő áldozatokat, hanem egy központi alak köré szerveződik az egész bűncselekmény. Abban viszont megegyezik a kettő, hogy valódi pénzügyi tevékenység nincs, a befektetőknek hatalmas hasznot ígérnek, és a pénzből, amit az újonnan érkezők behoznak, az előző kör befektetőit, valamint a piramis tetején állót fizetik ki.

A rendszer 2008-ban omlott össze a saját súlya alatt, amikor a gazdasági válság miatt egyre több befektető próbálta kivenni a pénzét, és nem lehetett mindenkit kifizetni, mivel nem volt miből. Miután egy informátor bejelentette, hogy a bróker 7 milliárd dollárt nem fizetett ki, Madoffot a saját fiai vonták kérdőre, ő pedig nekik elismerte, hogy az egész cég „egy nagy hazugság”, ez után a fiai tették meg ellene a feljelentést. Nem tartott sokáig a vizsgálat, négy hónappal később bűnösnek vallotta magát kötvénycsalásban, pénzmosásban és hamis tanúzásban is. Ő maga 50 milliárd dolláros csalást ismert el, az ügyészség szerint 65 milliárd volt a pontos szám. 150 év börtönbüntetésre ítélték. Ez a legnagyobb büntetés, amit amerikai fehérgalléros bűnözőre valaha kiszabtak.

2020 elején azt kérte, hogy engedjék haza meghalni, akkor azt mondta, hogy végstádiumú vesebetegségben szenved, ami miatt másfél évnél többet már nem élhet, de a bíróság elutasította a kérelmét.

Az amerikai kormány 2017-ben jelentette be, hogy Madoff több, mint 24 ezer áldozatát elkezdi kártalanítani. Ő amúgy azzal kommentálta a csalását, hogy

„Mindenki kapzsi volt. Én csak éltem ezzel. És ez nem mentegetőzés”.

Madoff egyik fia 2010-ben, az apja letartóztatásának második évfordulóján öngyilkos lett. A menye pedig azt kérvényezte, hogy az unokák családnevét változtathassák meg, mivel ők sohasem követtek el bűncselekményt, mégis folyamatos zaklatásnak lennének kitéve a nevük miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Nemzetközi gazdaság

Madoff: a bankok tudtak a csalásról

Bernard L. Madoff, a történelem legnagyobb piramisjátékkal elkövetett csalása miatt elítélt üzletember, 2008. végi letartóztatás óta most adott először interjút. A 73 éves egykori befektető a The New York Times-nak elmondta, hogy a nevéhez fűződő, évtizedekig tartó csalássorozatról meggyőződése szerint az érintett bankoknak és fedezeti alapoknak is tudniuk kellett.