szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Éves és havi alapon is nőtt a magyar ipar teljesítménye februárban. A járműgyártás kibocsátása visszaesett, azonban az elektromos motorok és az akkumulátorok gyártása jelentősen bővült, és nagyot nőtt az elektronikai alkatrészek gyártása. A hideg idő miatt nőtt az energiaipari termelés.

2021 februárjában az ipari termelés volumene 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,9 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt – erősíti meg második, részletesebb adatokat tartalmazó becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslésben közölt számokat.

Az ipari export volumene 2,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,8 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 16 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,8 százalékkal nőtt. Az ipar belföldi értékesítése 2,6 százalékkal emelkedett, míg a feldolgozóiparé 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az autógyártás behúzta a féket, de ez nem küldte padlóra az ipart

Az iparon belül döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,7 százalékkal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 36 százalékkal visszaesett.

Az energiaipar kibocsátása 7,7 százalékkal emelkedett, nagyrészt az előző évinél hidegebb idő hatására.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2021. februári átlagos középhőmérséklet 2,8 fokkal alacsonyabb volt a 2020. februárinál - emlékeztet a KSH.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A közúti gépjármű gyártásának volumene 6,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 6,4 százalékkal csökkent.

Meglepő fejlemény, hogy a hazai ipar a járműgyártás csökkenése ellenére nőni tudott – az autógyártás ugyanis annyira meghatározó szelete a magyar iparnak, hogy minden rezdülése érzékenyen befolyásolja a teljes ipari adatot. Februárban azonban voltak egyéb ipari alágak, amelyek képesek voltak kompenzálni a járműgyártás visszaesését.

Felpörgött az akkumulátor- és az elektronikaialkatrész-gyártás

A feldolgozóipari termelés 12,5 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,8 százalékkal nőtt. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 18,6 százalékkal bővült.

A feldolgozóiparból 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,9 százalékkal csökkent, a külpiaci eladások növekedésének és a hazai eladások mérséklődésének az eredőjeként. Csupán két alágazatban bővült a termelés: az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban 76, valamint a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 0,6 százalékkal. A legnagyobb súlyt (25 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1 százalékkal csökkent, ugyanakkor a legnagyobb mértékben, 14,3 százalékkal a dohánytermék gyártása esett vissza. A többi alágazatban 0,2 és 8,2 százalék közötti mértékben csökkent a volumen.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, nagyrészt a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően.

A legnagyobb mértékben, 15,7 százalékkal a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása csökkent, mind a hazai, mind a külpiaci kereslet kedvezőtlen alakulása folytán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!