szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kormányhatározat hívja fel az illetékes kormánybiztost, Palkovics Lászlót, az egyezség megkötésére.

Megjelent a Magyar Közlönyben szerda este az a kormányhatározat, amelyben azzal bízzák meg Palkovics László innovációs és technológiai minisztert – akit a kormányfő a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztosnak nevezett ki –, hogy gondoskodjon stratégiai megállapodás megkötéséről a Fudan Egyetemmel.

A kormány tavaly jelentette be, hogy a sanghaji központú intézmény 2024-ben Budapesten nyitná meg első önálló európai campusát. Az viszont csak nemrég, a Direkt36 cikke nyomán látott napvilágot, hogy a létesítmények megépítésére Magyarország óriási kínai hitelt tervez felvenni – az ázsiai ország 450 milliárd forintot kölcsönözne, az állam pedig további 100 milliárd forintot biztosítana –, a kivitelezésre pedig a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat tett ajánlatot.

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

A miniszter szerint nehéz az orvostudományba, a műszaki tudományokba ideológiát vinni.

A kínai egyetem campusának helyszínéről vita zajlik a főváros és a kormány között, úgy tűnik ugyanis, hogy az részben a tervezett, több ezer magyar egyetemi hallgatónak megfizethető szállást biztosító Budapesti Diákváros helyén épülne fel. Karácsony Gergely főpolgármester korábban jelezte, hogy „egyetlen négyzetmétert sem hagyunk elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből”, az érintett IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina pedig helyi népszavazást kezdeményez az ügyben.

Palkovics szerdán az ATV-nek arról beszélt, hogy szerinte a projekttel szembeni tiltakozás „információhiányból” fakad, amit egy „fehér asztal mellett” orvosolni lehet. Azt is megjegyezte, hogy olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak, ami „pestiesen szólva, nem lesz semmi”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!