szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszter szerint nehéz az orvostudományba, a műszaki tudományokba ideológiát vinni.

Azt, hogy a Fudan Egyetemen milyen ideológiai képzés zajlik, azoktól kell megkérdezni, akik ilyet mondanak. Én is láttam különböző idézeteket a Fudan egyetem dokumentumaiból, Kínában ezt majdnem minden egyetemen meg lehet találni. Ha ezt gondoljuk ideológiai kérdésnek, akkor itt valószínűleg tévedünk

 – mondta Palkovics László miniszter, a Fudan Egyetem és a Budapest Diákváros projektek kivitelezéséért felelős kormánybiztos a Hír Tv-nek hétfő este.

Palkovics azt visszautasította, hogy ideológiai képzés folyna majd itt. Szerinte az orvostudományba, a műszaki tudományokba nehéz ideológiát vinni, „annak idején nem sikerült az ötvenéves szocializmus alatt sem igazán”.

A miniszter úgy véli, hogy az egyetem egy pont olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem. "Oda is egyébként bejutnak magyar hallgatók" – mondta. A kormánybiztos szerint egyébként a Fudan már két éve itt van Magyarországon, a Corvinusszal közösen végez képzést.

Kritikaként fogalmazódott meg korábban, hogy a kínai egyetem a titkosszolgálati előre tolt bázisa lesz. Palkovics erről azt mondta, hogy ha egy ország, egy nagy ország, és ebbe több más ország is beletartozhat, Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, akkor ehhez nem kell neki egy egyetem.

Az elmúlt napokban nagy vita folyt a sanghaji Fudan Egyetem kínai hitelből és kínai cég által felépítendő budapesti campusáról, amelyről Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette: nem kell félni tőle, annak ellenére, hogy az egyébként valóban színvonalas intézmény fő céljaként a Kínai Kommunista Párt politikájának megvalósítását hirdeti.

Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozott az ellen, hogy a tervezett Diákváros helyére telepítenék a kínaiakat. Ugyanígy szót emelt a terv ellen Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester: helyi népszavazásokat kezdeményez a kínai egyetem, a Fudan ügyében.

 

Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, ez alapján kezdeményez helyi népszavazásokat Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!