Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kínai egyetem és Diákváros is lesz Budapesten - döntötte el a kormány. Egy késő esti kormányhatározat a témát elvette Fürjes Balázs kormánybiztostól. A felelős Palkovics László miniszter lesz.

Az elmúlt napokban nagy vita folyt a sanghaji Fudan Egyetem kínai hitelből és kínai cég által felépítendő budapesti campusáról, amelyről Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette: nem kell félni tőle, annak ellenére, hogy az egyébként valóban színvonalas intézmény fő céljaként a Kínai Kommunista Párt politikájának megvalósítását hirdeti.

Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozott az ellen, hogy a tervezett Diákváros helyére telepítenék a kínaiakat. Ugyanígy szót emelt a terv ellen Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. Fürjes Balázs kormánybiztos viszont mindezt hamis hírnek nevezte: a Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg.

Egy pénteken késő este közzétett határozat most egyértelműen kimondja: a kormány fenntartja szándékát a Budapest Diákváros megvalósítására, úgy, hogy emellett a Fudan Hungary Egyetem budapesti oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrája is létrejöjjön.

Egyúttal elvették az ügyet Fürjes Balázs kormánybiztostól, akinek a Déli Városkapu Fejlesztési Programból a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark és a Dunai Evezős Központ előkészítése és tervezése marad meg feladatként. A Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósítását hétfőtől a felsőoktatást amúgyis felügyelő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter irányítja kormánybiztosként, külön díjazás nélkül. A két területnek a Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől történő lehatárolásáról április végéig kell gondoskodnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!