szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az innovációs és technológiai miniszter szerint a Fudan Egyetemmel egy ékszerdoboz jönne létre a fővárosban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalni akar a kínai Fudan Egyetem budapesti beruházásáról Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesterrel – derül ki a tárcavezető az atv.hu-nak adott nyilatkozatából. Palkovics azt mondta:

szerinte a projekttel szembeni tiltakozás “információhiányból” fakad, amit egy “fehér asztal mellett” orvosolni lehet.

Palkovics László arról is beszélt a portálnak, hogy olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak, ami “pestiesen szólva, nem lesz semmi”.

“Ha úgy gondolja a főváros és a ferencvárosi önkormányzat, hogy meg akarja akadályozni a Fudan projektet, lelkük rajta. De annak tudatában kell lenniük, hogy ezzel gyakorlatilag beismerik, nem akarják, hogy a hazai felsőoktatást érdemben fejlesszük, versenyképesebbé tegyük, hogy szerintük a magyar fiatalok nem tartanak igényt korszerű képzésekre” - mondta a miniszter, aki szerint “marhaságokat beszél” az, aki szerint a Fudan Egyetem a Kínai Kommunista Párt egyik egyeteme.

A tárcavezető hozzátette, hogy a mérnöki vagy orvosi szaktudásnak, amelyet a budapesti kampuszon sajátíthatnak majd el a magyar és európai hallgatók, nincs világnézete. Azt pedig a leghangosabban kommunistázók sem vitathatják el Kínától szerinte, hogy tudományban, kutatás-fejlesztésben, technológiában elképesztő fejlődést produkálva vezető szerepre tör a világban. “A legjobbaktól pedig nemcsak hogy nem szégyen, hanem kifejezetten hasznos, érdemes is tanulni”.

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

A miniszter szerint nehéz az orvostudományba, a műszaki tudományokba ideológiát vinni.

Palkovics László a portál kérdésére felsorolta, hogy a kínai egyetemen a tervek szerint milyen képzések lesznek majd: empirikus elemzés és menedzsment-technológia, gazdasági stratégiák, pénzügyi tervezés, programmenedzsment, kínai nyelvi készségek, nemzetközi tanulmányok és geopolitikai képzések, gyógyszerészet- és orvostudományi, adattudományi és big data képzések, kommunikációs mérnök és médiatanulmányok, járműmérnökök képzése, automatizált rendszerek. Arra külön felhívta a figyelmet, hogy az orvostudományból is a klasszikus, ha úgy tetszik, európai változatot oktatják majd, nem a kínai orvoslást.

Palkovics arról is beszélt, hogy a terület, ahova az egyetem és a Diákváros építését tervezik, az Budapest “egyik szégyenfoltja”, az “egyik legrondább rész a Duna-parton”. Szerinte ha az önkormányzat megakadályozza a beruházást, azzal nemcsak nagyjából 10-12 ezer egyetemistától veszik el a kollégiumi helyet, hanem a környék fejlődését, élhetőbbé tételét is hátráltatják.

A népszavazásról azt mondta a miniszter, hogy az “a városvezetők ötlete, ügye, elindítása rajtuk és a megfelelő számú támogató összegyűjtésén múlik. De ha megállapodunk, mielőtt bármit kezdeményeznek, egy értelmezhető ajánlatot teszünk, amit ők elfogadnak, akkor nem lesz szükség népszavazásra”. Megismételte, hogy szerinte inkább tárgyalni kellene a fővárossal és a kerületi önkormányzatokkal a beruházásról, mert “az valóban nem jó, hogy az érintett városvezetőkkel nincs egyetértés”.

“Ha megnézi az elmúlt hat évet, a konfliktusokban én mindig mindenkivel egyeztettem, a fél világot keresztülutaztam. Ezt a szokásomat, hogy megpróbálok másokkal tárgyalások útján megállapodni, nem szeretném föladni. Erre amiatt is szükség van, mert a jobbító szándékainkat sokszor előítéletes módon félreértik, vagy a változásokban ellenérdekeltek félremagyarázzák. A városvezetők tiltakozása mögött ezúttal inkább az információhiányt sejtem, ebben a mi mulasztásunk is benne lehet, de ez nem olyan hiba, amit fehér asztal mellett ne lehetne kijavítani” – mondta Palkovics az atv.hu-nak.

A miniszter ezután úgy fogalmazott, hogy a beruházással “egy ékszerdoboz” jön létre, amely elmondása szerint “öt éven belül meg fog térülni”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!