szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Joe Biden elnök több mint 1000 milliárd dolláról beszélt a washingtoni kongresszus előtt, a Forbes gondosan utánaszámolt. Rájött: vannak vesztesek is, köztük egy bizonyos Donald Trump.

"20 millió amerikai veszítette el a munkahelyét, miközben 650 dollármilliárdos több mint ezer milliárddal gazdagodott" – vázolta fel a drámai helyzetet az USA elnöke, aki ezzel is indokolni kívánta, miért irányulnak a nagy támogató csomagok a szegény és középosztálybeli családok megsegítésére.

Ma már 722 dollármilliárdos él az Egyesült Államokban – helyesbíti az elnököt a Forbes. A magazin azt is kiszámolta: háromnegyed részük jelentős mértékben növelni tudta a vagyonát a koronavírus-járvány idején.

Kik az igazi nyertesek? Mindenekelőtt Elon Musk. 2020 januárja óta hihetetlen felfutást produkált: 540 százalékkal nőtt a vagyona. "Csak" 27 milliárd dollárja volt a járvány kezdetén, most pedig túljutott a 170 milliárd dolláron. Mindezt jórészt a Tesla-részvények észbontó áremelkedésének köszönheti: 700% a pandémia kezdete óta.

Az idei év elején egy pillanatra Elon Musk a világ leggazdagabb emberének érezhette magát, de azután Jeff Bezos visszavette az első helyet. Az Amazon részvények értéke "csak" 87%-kal növekedett az elmúlt 15 hónap során. Jeff Bezos vagyona ily módon 86 milliárd dollárral nőtt a pandémia idején. Így ő lett az első, aki átlépte a 200 milliárd dolláros álomhatárt.

A Google társalapítói sem panaszkodhatnak: mindketten 40 milliárd dollárral gyarapodtak fejenként. Így Larry Page 102 milliárd dollárt, míg Sergey Brin 99 milliárd dollárt ér.

Akik a vakcinákból gazdagodtak meg

A Moderna gyógyszergyár három fő részvényese éppúgy dollármilliárdos, mint a cég elnök-vezérigazgatója. Hasonlóképp a Medpace tulajdonosa is dollármilliárdos lett, mert cége végezte el a vakcinák tesztelésének nagy részét az Egyesült Államokban.

Vesztesek is vannak. Két olaj mogul, Harold Hamm és George Kaiser ma szegényebb, mint a pandémia kezdetén. Sok ingatlanmilliárdos is ellenszélben hajózik, mert a járvány idején kiderült, hogy a távmunka kiválthat sok négyzetméter irodát.

Így járt például Donald Trump. A Forbes becslése szerint az exelnök vagyona ma "mindössze" 2,4 milliárd dollár, miközben a járvány kezdetén még 3,1 milliárd dollárral dicsekedhetett.

Biden elnök meg akarja adóztatni a szupergazdagokat, hogy részben ebből fedezze azokat a kiadásokat, melyekkel a lecsúszó középosztályt és a szegényeket támogatja az amerikai kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!