szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A négy blokkból csak egy üzemelt teljes gőzzel, de már pörgetik fel a többit is.

Mint a Napi.hu kiszúrta, vasárnap hajnal három órától elkezdett csökkenni a paksi atomerőmű teljesítménye, több száz megawattal esett a mutató. Ráadásul jó ideig azt sem lehetett tudni, hogy miért. Nagyjából hajnal öt órától stagnált, délután három és négy óra között pedig elkezdett lassan felkúszni az energiatermelés.

Mindez a Mavir.hu oldalán közzétett grafikonon is remekül látszik (az alsó, sötétkét rész jelzi Paksot, az esést narancssárga körrel jelöltük):

©

A termelés sokáig 1000 megawatt körül alakult, holott a négy üzemelő blokk névleges teljesítménye 2000 megawatt. Igaz, az 1-es blokkon előre tervezett nagyjavítási munkálatok zajlanak, de ez önmagában még nem magyarázza a kibocsátás felének eltűnését. A létesítményt üzemeltető cég honlapján később közlemény jelent meg, mely szerint a 2-es és 3-as blokkon „03:00-tól kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 MW-tal leterhelték.

Az esemény nem minősül üzemzavarnak,

és a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19:00-ra ismét névleges teljesítményen fog üzemelni.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!