szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tárca szerint a harmadik hullám letörése miatt nem használták fel a 155 milliárd forintot az orvos- és egészségtudományi egyetemek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A kormány természetesen egyetlen fillért sem von el a felsőoktatástól – jelentette ki csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A Palkovics László miniszter által vezetett tárca azt követően adott ki közleményt, hogy több hírportál is megírta: 155 milliárd forintot csoportosítottak át az egyetemek dologi kiadási keretéből a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékába. A kedd esti kormányhatározat ezt „visszarendezésnek” nevezi.

155 milliárd forintot vettek el az egyetemektől

A kedd este megjelent kormányhatározat ezt „visszarendezésnek" nevezi.

Közlés szerint a kormányhatározatban szereplő visszacsoportosítás oka az, hogy a járványhelyzet kezelésével összefüggésben a tárcának korábban átadott forrás túlnyomó részét a harmadik hullám „letörése” miatt mégsem használták fel az orvos- és egészségtudományi egyetemek.

A mostani döntéssel ez a megmaradt összeg került vissza eredeti helyére, a veszélyhelyzeti alapba – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

ITM: Egyre több külföldi hallgató tanul Magyarországon

A tárca szerint a külföldi diákok többsége értékesebbnek is tartja a magyar diplomát az otthonukban szerezhetőnél. A minisztérium 2023-ra negyvenezer külföldi diákot szeretne látni itthon, ami jó eséllyel elérhető cél még a járvány ellenére is.